Левицата откри подписка за отмяна на лустрацията

Левицата откри подписка за отмяна на лустрацията

БСП започва няколко парламентарни инициативи. Първата от тях е стартирането в сряда на подписка, с която да се сезира Конституционният съд (КС) за въведеното в парламентарния правилник изискване агенти на бившата ДС да не бъдат на ръководни постове в Народното събрание, както и внасяне на предложение като антикризисна мярка да не се вдигат акцизите върху горивата от 1 януари 2010 г.

След среща с представители на синдикатите председателят на парламентарната група (ПГ) на Коалиция за България Сергей Станишев обяви още, че социалистите ще внесат и предложение да се увеличи размерът на минималната работна заплата, която в момента 240 лв., но не пожела да уточни с колко.

Относно отмяната на лустрационния текст в парламентарния правилник – инициатива, която БСП лансира още в края на юли, когато той се приемаше, сега тя трябва да получи подкрепа и от представители на останали ПГ, тъй като подписите на 40-те червени депутати не стигат. За сезиране на КС са нужни 48 подписа, като се очаква рамо да им дадат и представители на ДПС, което също бе засегнато от изискването. Юнал Лютфи, който дълги години заемаше зам.-председателско място в НС и за когото неведнъж излезе, че е работил за бившата ДС, бе орязан от поста.

Първоначално ГЕРБ не подкрепяше идеята на Синята коалиция да бъде приета лустрацията, но впоследствие ревизира позицията си. Тя обаче засегна и "близкия приятел“ на премиера Бойко Борисов – сегашният министър без портфейл Божидар Димитров, който беше избран за депутат и бе гласен за шеф на комисията по култура, но и той бе осветен като сътрудник на ДС.

В кулоарите на парламента в сряда опозицията говореше, че не е редно управляващите да "мерят с двоен аршин“ и сътрудници на бившия репресивен апарат да заемат ръководни постове в изпълнителната власт, както се случи с Димитров.

По повод на предложението на БСП за повишаване на минималната заплата, което тя ще внесе преди да се гледа проектобюджетът за следващата година, Сергей Станишев коментира, че първо ще направят "внимателен анализ и разчети“ и тогава ще обявят с колко, според нея, ще може да нарасне тя. "Ако няма пари в бюджета, алтернатива е въвеждането на необлагаем минимум за ниските доходи“, коментира още Станишев.

Той посочи, че заплатите в публичния сектор са трудни за увеличение в условията на криза и това е въпрос на политика и на приоритети на държавата.

Станишев: "Странно е, че Борисов реагира така към Първанов"

На въпрос за словесните "престрелки“ между президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов от последните дни, Станишев отговори, че "президентът никога не се е занимавал с такива престрелки с когото и да било“. "Г-н Първанов винаги е участвал активно във формирането на външната политика на страната, в това число и за енергийната ѝ сигурност“, допълни соцлидерът. Според него Първанов винаги е "имал отношение и вкус“ към енергийните проблеми и Станишев бил готов "винаги да се подпише под идеите му“ в тази посока.

"Странно е, че министър-председателят реагира по този начин към президента. Той е отправял критики и към предишното правителство“, каза още Станишев и отправи препоръка към Борисов да "има повече хладнокръвие“, тъй като обществото имало високи очаквания и високи изисквания към управляващите.

Споделяне

Още от България