Левият бивш премиер Милош Земан е новият президент на Чехия

Левият бивш премиер Милош Земан е новият президент на Чехия

Бившият премиер на Чехия Милош Земан (1998-2002) води на президентските избори в Чешката република. След обработването на 96% от вота на втория тур на първите в страната преки президентски избори, Земан получава 55.47% от гласовете, а неговият съперник Карел Шварценберг - 44.53%, съобщиха световните агенции. Новият президент на Чешката република ще положи клетва на 8 март.

Първият тур на президентските избори се проведе на 11 януари.

Милош Земан е една от противоречивите личности в лявата част на чешката политическа сцена, но успя да спечели срещу 75-годишния Шварценберг, който  бе две години външен министър в десноцентристко правителство и се превърна в кандидат на младите чехи с либерални разбирания.

Новият президент Милош Земан в качеството си на председател на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП)  промени положението на партията през 90-те години, извеждайки я до изборна победа през 1998 г.

 В продължение на четири години той ръководеше правителство на малцинството с подкрепата на консервативната Гражданска демократическа партия, сключвайки сделка с опозицията, за да бъде на власт. Заради това той бе обвиняван от опонентите си, че на практика е образувал голяма коалиция, която е обезсилила опозицията и е навредила на чешката политика. Последваха поредица скандали.

Провокативните му изказвания по адрес на немското малцинство, прогонено от Чехия след Втората световна война, накараха германския канцлер Герхард Шрьодер да отмени едно свое посещение. Земан разпали отново тези чувства в сегашната президентска кампания.

Новият президент ще бъде третият от обявяването на независимостта на Чехия през 1993 година след бившия дисидент и инициатор на кадифената революция от 1989 година Вацлав Хавел, починал през 2011 година и Вацлав Клаус, чийто втори и последен петгодишен мандат изтича на 7 март.

И двамата бяха избрани от парламента чрез критикувана процедура заради сложността ѝ. Депутатите решиха през февруари 2012 г. държавният глава вече да се избира чрез пряко гласуване, което да изключи всякакви подозрения за корупция.

Макар да не разполага с толкова широки правомощия като в САЩ и Франция, президентът на Чехия назначава и отстранява премиера и другите членове на правителството, утвърждава приетите от парламента закони и има право на вето, което парламентът може да отхвърли като прегласува законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?