В. "Лидове новини": Демокрацията в Чехия е в отстъпление

Само членството в ЕС е гарант срещу завой към олигархичен режим

Новият чешки президент Милош Земан заедно с председателя на ЕК Жозе Барозу (вляво)

Разклатен парламент, парализирани партии, манипулирана конституция. Откакто Милош Земан стана президент, Чехия е сякаш в пълно отстъпление от демокрацията. Единствено членството в Европейския съюз остава гаранция срещу завой към олигархичен режим, пише политологът Карел Мюлер в статията "Милош Земан - чиракът на Путин" в пражкия вестник  "Лидове новини".

Независимо от изхода на политическата криза, можем да направим три извода. Партиите като механизъм за пренасяне на гражданските интереси в процеса на вземане на политически решения се провалиха. Ние обаче не разполагаме с алтернатива на партиите, посочва авторът на анализа, цитиран от БТА.

Президентът Земан - първият избран с преки общи избори, е елемент от "путинизацията" на чешката политика, което се вписва в по-широка тенденция сред бившите комунистически страни в Централна Европа. Днес европейското членство вероятно е единствената гаранция за либерализиране на чешкото общество и на цяла Централна Европа.

Сега сме в ситуация, в която можем само да защитаваме големите политически партии, макар те да не заслужават това. Те отдавна доказаха неспособността си да скъсат с престъпните среди, както ѝ че компетентността им е почти равна на нула. Партиите не са в състояние да разработят стратегически подход, посочва авторът.

Най-фрапиращият пример са президентските избори. Въпреки предупрежденията на почти цялата политологична общност и на специалистите по конституцията, партиите не се вслушаха в убедителните аргументи, че президентските избори не бива да са преки. Сегашното положение е доста тъжно. Голямата част от населението коментира, изглежда със задоволство, парализата на големите политически партии.

Неспособността на партиите да защитят ефективно парламентарната демокрация обаче е преди всичко следствие от пълната липса на уважение към политическите опоненти. При зрелите демокрации това уважение е гарантирано едновременно от подчинеността на конституционни правила и от развитото чувство за плурализъм на интересите и мненията - две характеристики, които отсъстват в партиите, както и в мнозинството от обществото.

Положението днес е сходно с кризата на политическите партии при Първата република (периода между двете световни войни). Отправната точка на тази криза е отказът от плурализъм на партиите и тенденцията към авторитаризъм. Опустошенията от войната и внушителната помощ от страна на "другарите" от Москва ускориха отстъплението от демокрацията.

Сегашната криза е илюстрация на некомпетентността на чешкото общество да се управлява демократично. Благодарение на членството в ЕС, трайната криза в системата на политическите партии, която президентът безсрамно използва, за да увеличи собствената си власт, няма да породи непременно отстъпление от демокрацията. Това е исторически шанс.

Без ЕС пълното "олигархизиране" на икономиката и "путинизацията" на чешката политика може би вече щяха да са факт. Днес ЕС е голям защитник на малобройните островчета на либералната култура, заключава авторът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?