Съдът освободи всички арестувани за корупция във властта в Чехия

Яна Нагиова

Областният съд в чешкия град Острава реши да освободи от затвора всички арестувани по делото за корупция във висшите етажи на властта, съобщиха осведомителните агенции в петък.

Решението на съда за освобождаване на Яна Нагиова, Роман Бочек и генерал Онджей Паленик е взето въз основа на показанията на десетки свидетели, разпитани в хода на делото.

Нагиова, бивш началник на канцеларията на подалия оставка премиер Петър Нечас, беше арестувана на 13 юни по обвинение в организиране на незаконно следене на съпругата на премиера с помощта на военното разузнаване, чийто представител е Онджей Паленик.

Още трима обвиняеми по делото за корупция - бившите депутати от Гражданската демократическа партия Иван Фукса, Марек Шнайдер и Петър Тлухорж бяха пуснати от затвора в сряда, след като Върховният съд постанови, че имат парламентарен имунитет.

Тримата бяха разследвани, че са приели постове в държавни компании в замяна на отказ от парламентарен бунт срещу премиера Нечас.

Агенция ИТАР-ТАСС цитира анализатори, според които делото за корупция във висшите ешелони на властта практически се е провалило.

Скандалът, който доведе до оставката на премиера Петър Нечас, започна на 12 юни с акция на Управлението за борба с организираната престъпност в сградата на правителството, при която бяха арестувани 7 души по обвинение за корупция и злоупотреба със служебно положение. Главният обвиняем беше началникът на канцеларията на министър-председателя Яна Нагиова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?