"Левски" може да изгуби европейския си лиценз

Петър Ганев, сн. БГНЕС

"Левски" ще загуби своя лиценз за европейските клубни турнири, ако до 2 седмици не бъдат погасени текущите задължения на клуба, които възлизат на повече от 1 млн. лева. Това предупреди кандидатът на феновете за член на Надзорния съвет на клуба Петър Ганев. 

"Това е нещо, което привържениците трябва да знаят. До края на месец юни, за да се запази европейския лиценз, тъй като сме в мониторинг и на всеки 3 месеца има доклад към УЕФА, трябва да изплатим всички текущи задължения, които бяха натрупани по време на коронавируса, когато спонсорът ни беше забранен, собственикът отиде в Дубай. В "Левски" имаше голямо забавяне на плащането. Точна сума е трудно да се каже, но да кажем, че е 6-цифрена, не е малка. Ако това не се изчисти в следващите 2 седмици, най-вероятно "Левски" ще изгуби европейски лиценз и няма да може да играе в евротурнирите", каза Ганев пред бТВ.

Клубът почти 24 млн. лева задължения, като трябва да платят 1,8 млн. лева на играчите и персонала. Сумите бяха обявени от новия мажоритарен собственик на тима Наско Сираков. Той придоби 86.6% от акциите на тима от бившия собственик Георги Попов, приближен до доскорошния финансов благодетел Васил Божков. Двамата са в Дубай, след като българската прокуратура им повдигна редица обвинения. 

Самият Сираков заяви, че ще предаде 35% от акциите на баскетболния треньор Константин Папазов, а за себе си ще остави 51%.

Петър Ганев беше избран за представител на феновете, като неговата кандидатура за член на Надзорния съвет - органа, който следи за финансовото състояние на клуба, трябва да бъде гласувана на 17 юли.

"Сега ми се струва, че привържениците малко се успокоиха, че влиза някой с готов план, с готова уговорка някакви договори скрити, щом се смени собствеността, да се покажат. Това го няма. Отговорността падна на Наско Сираков, акциите са в него. Това беше добър изход на фона на алтернативите акциите да са по някакви летища или в касата на клуба без ясна собственост. От там нататък е битка на всички левскари да се измъкнем. Няма нищо подготвено задкулисно, което да реши проблема", каза Ганев.

Според него в дългосрочен план картината не изглежда толкова черна.

"Всички позиции за реклама са отворени. Преди имаше договор за 3 години напред, а парите бяха изхарчени. В момента всичко това е свободно и има много потенциал, ако привържениците и бизнеса повярват, че "Левски" е тръгнал по друг път. Краткосрочен е въпросът как това може да се активира до края на сезона, докато има мачове. "Левски" има екип, на който нищо не пише. Ако някой вижда шанс да си сложи името на фланелката на "Левски" за оставащите няколко мача от сезона, това е неговият начин да го направи. За цял сезон е много по-скъпо. В момента има шанс всеки да влезе и да помогне на отбора", посочи Ганев.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Как да се подходи с новата детска болница?