"Левски" заплаши да напусне "А" група заради ЦСКА на Гриша Ганчев

БФС: Преименуването на "Литекс" в "ЦСКА-София" е законно

"Левски" заплаши да напусне "А" група заради ЦСКА на Гриша Ганчев

Председателят на Управителния съвет на "Левски" Николай Илиев обяви, че "сините" обмислят възможността да напуснат "А" група в знак на протест срещу допускането на новия отбор на Гриша Ганчев "ЦСКА-София".

Оригиналното дружество ПФК "ЦСКА" АД е затънало в дългове и е в процедура по несъстоятелност. Гриша Ганчев и Васил Божков внесоха оздравителни планове, като все още не е ясно кой от тях ще бъде приет от кредиторите и съда. В същото време бизнесменът от Ловеч, който издържа "червените" през последната година, реши да продължи клуба с ново дружество, което БФС допусна до участие в "А" група.

В четвъртък изпълнителният директор на БФС Борислав Попов заяви, че преименуването на стария отбор на Ганчев - "Литекс" в "ЦСКА-София" е напълно в съответствие с Търговския закон и "ние сме длъжни да се съобразим с него".

Попов разясни и цялата схема на Ганчев.

"Първо, "Чавдар" (Етрополе) е бил закупен от дружество, наречено "ЦСКА 1948" и седалището му е било преместено в София. Това е вписано в Търговския регистър. След това "ЦСКА 1948" е придобило ПФК "Литекс" и се е преименувало на "ЦСКА-София", отново със седалище в София. Това е напълно в съответствие с процедурите и ние сме длъжни да се съобразим с него", заяви Попов.

До реализирането на този вариант се стигна, след като лично премиерът Бойко Борисов се ангажира с връщането на ЦСКА в професионалния футбол.

Борислав Попов съобщи обаче, че "ЦСКА-София" "не може да е правоприемник на историята на ЦСКА - всичките 31 титли, победите над "Ливърпул" и "Нотингам" и т.н.

"Ще трябва да си измислят и нова емблема", допълни той.

Той допълни, че е възникнал интересен казус - юношеският тим на "Литекс" до 19 г., който си спечели правото да участва в Младежката Шампионска лига, е подал вчера заявление до УЕФА да участва в Лигата с новото име.

"От решението на УЕФА ще се разбере, дали "ЦСКА-София" ще може да играе в евротурнирите другия сезон, ако се класира", обясни той.

В същото време от "Левски" реагираха остро срещу допускането на тима на Ганчев в "А" група.

"Коментирахме темата с допускането в А група на отбора, момент да му прочета името - Етрополе-Литекс-ЦСКА 1948, и много голяма част от членовете на УС смятат, че ако това бъде допуснато ние трябва да напуснем първенството. Има голяма вероятност това да се случи. Дали това е законно, което се случва, си отговорете вие като журналисти", каза Николай Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?