Либийски съд осъди на смърт сина на Кадафи - Сейф ал Ислам

Сейф ал Ислам

Либийски съд осъди на смърт Сейф ал Ислам Кадафи, най-известният син на Муамар Кадафи, както и осем приближени на убития диктатор, съобщи Франс прес.

Съдът заседава в столицата Триполи, където управлява коалиция от милиции, някои от които са ислямистки.

Сред другите осъдени на смърт са последният премиер на Кадафи Багдади ал Махмуди и бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сенуси. Те бяха съдени за ролята си в кървавите репресии срещу въстанието, което сложи край на стария режим през 2011 г.

Сейф ал Ислам не присъства в съда, тъй като е държан в град Зинтан от бойци, които се портивопоставят на властите в Триполи. Милициите, които държат сина на Кадафи, са лоялни на международно признатото правителство на страната, което беше принудено да напусне столицата миналия август, когато противникови бойци завзеха града и установиха своя собствена администрация.

Делото, което започна през април миналата година, беше белязано от многократни критики от правозащитни организации както и от нерешени спорове за юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага над случая на Сейф ал Ислям.

Той е издирван от съда в Хага по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Според прокурори от съда като част от вътрешния кръг на баща си, той е "замислил и дирижирал план за възпиране и потушаване на всяка цена на демонстрации срещу режима на Кадафи".

Сейф ал Ислям е държан в Зинтан от ноември 2011 г., независимо от исканията на Международния съд за предаването му, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?