Лидерът на ХДС Армин Лашет е изправен пред важно изборно изпитание

Армин Лашет

Скандал с доставка на защитни маски предизвиква тревога в германския Християндемократически съюз (ХДС), че може да загуби властта в ключово провинциално правителство след избори в неделя. Такъв развой на нещата има опасност да попари надеждите на партийния лидер Армин Лашет да стане канцлер.

Гласуването в югозападната провинция Баден-Вюртемберг представлява трудно изпитание за Лашет преди федералните избори през септември, когато той се надява да заеме мястото на канцлерката Ангела Меркел, която ще се оттегли след 16 години начело.

Баден-Вюртемберг - родното място на германската автомобилна промишленост, някога беше сигурна територия на ХДС.

Но сега има опасност ХДС да загуби своята позиция като по-малък управленски партньор на зелените за сметка на съюз между зелените, социалдемократите и либералните свободни демократи, наричан "светофарна" коалиция заради партийните цветове на участниците.

В неделя ще има избори и в съседната провинция Райнланд-Пфалц, където вече управлява подобна "светофарна" коалиция.

Подкрепата за ХДС намалява и в двете провинции, а представители на партията се тревожат, че тя е пострадала още повече, след като неин депутат от Баден-Вюртемберг каза в понеделник, че ще подаде оставка заради плащания, които е получил, за да посредничи за договори за доставка на маски за местните власти.

Лидерите на ХДС се страхуват, че ако светофарният съюз ги изхвърли от управлението в Баден-Вюртемберг, тогава подобно коалиране може да спечели доверие на федералните избори през септември, а това може да остави партията в опозиция на национално ниво.

Изборите в неделя ще имат последици и за консервативния блок, който управлява федералното правителство на Германия в коалиция с левоцентристката Германска социалдемократическа партия.

БАВАРСКИ СЪПЕРНИК

Лашет зае водеща позиция в надпреварата за наследяването на Меркел, като спечели лидерския пост в ХДС преди два месеца, но евентуална загуба в Баден-Вюртемберг може да помогне на неговия баварски съперник Маркус Зьодер в битката помежду им за кандидат за канцлер на консерваторите.

"Ако ХДС понесе тежък удар и не успее дори да влезе в правителството в Баден-Вюртемберг, Зьодер може да получи възможност да заеме мястото на Меркел като канцлер", каза Наз Масраф от консултантската фирма за политическия риск "Юрейжа".

Зьодер - едрият, уверен лидер на баварската сестринска партия на ХДС - Християнсоциалния съюз (ХСС), е предпочитаният от германските избиратели консервативен кандидат за канцлер. Той усеща, че има уникален шанс да се утвърди като обединител на консерваторите.

Зьодер казва, че изборите в Баден-Вюртемберг , където водещият кандидат на ХДС не подкрепи Лашет за лидер на партията, няма да окажат особено влияние върху избора на кандидат за канцлер, който да представлява коалицията между ХДС и ХСС, наречена "Съюза".

Зьодер и Лашет искат да уредят въпроса с кандидатурата до 23 май. Досега не е бил излъчван германски канцлер от ХСС.

Лашет не иска да оставя нещата на случайността.

Той се стреми да разсее прокрадващите се опасения в партията, че може да се окаже слаб лидер, като атакува социалдемократическия си съперник за канцлерския пост Олаф Шолц, обвинявайки го във "високомерие и невежество в разгара на пандемията".

Според проучване на социологическия институт "Форшунгсгрупе вален" за радиотелевизионната кампания Цет Де Еф, оповестено миналия петък, зелените в Баден-Вюртемберг имат 35 процента подкрепа, изпреварвайки ХДС, който е с 24 процента. В Райнланд-Пфалц социалдемократите водят с 33 процента пред ХДС с 29 процента.

Представители на ХДС в Баден-Вюртемберг казват неофициално, че партията им би имала шанс да спечели в провинцията само ако популярният премиер Винфрид Кречман от зелените, който дойде на власт през 2011 г. след ядреното бедствие във Фукушима, Япония, не се кандидатира отново.

За зелените изгледите за трети мандат за управление в Баден-Вюртемберг са възможност да направят заявка за канцлерския пост през септември, въпреки че изостават зад ХДС/ХСС в национален план според социологическите проучвания.

"Посланието от евентуална изборна победа в Баден-Вюртемберг би било: ние можем да победим Съюза", заяви за Ройтерс националният директор на зелените Михаел Келнер.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа