Лихвите по жилищните кредити падат под предкризисните нива

БНБ отчете минимален ръст на ипотеките, Агенцията по вписванията – 23% повече имотни сделки

Лихвите по жилищните кредити падат под предкризисните нива

Офертите на банките за купуване на нови жилища стават все по-примамливи за кандидатите да се сдобият с нов дом. На пазара вече има предложения за лихви по-ниски дори от преди кризата – от 6%. Данните на БНБ също отчитат макар и минимален ръст на този тип сделки от 0.6% на годишна база за първото тримесечие на годината. Броят на имотните продажби пък се е увеличил с 23% за първите три месеца на годината спрямо същия период на 2012 г., сочат данните на Агенцията по вписванията.

 

Девет банки имат телевизионни реклами на жилищни кредити от март насам, като такава активност в предлагането не е имало дори и по време на кредитния бум преди кризата, коментира Румен Радушев, ръководител управление “Жилищно кредитиране” в Пощенска банка.

 

От “КредитЦентър” също отчетоха увеличение на запитванията за ипотечни заеми от началото на годината с 6% спрямо същия период на миналата година. Запитванията към “Пощенска банка” пък са нараснали с 25% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2012 г.

 

И компанията за недвижими имоти “Адрес” отчита повишена активност на пазара на имоти от началото на годината, което не е характерно за този период. Причините за това са падналите цени на жилища и изгодното кредитиране. В допълнение към това голям процент от хората смятат съхранението на парите си в банка за несигурно, като допълнителен тласък за покупка на имот има и въвеждането на данък върху лихвите по депозитите.

 

Лихви от 6-7%

 

Годишните лихви по новите ипотечни заеми се движат между 6 и 7% показват офертите на пазара. Някои банки предлагат и по-ниски лихви за първата година, или пък гратисен период за първата вноска.

 

“Пощенска банка” има кредитна линия от 10 млн. лв. за млади семейства до 35 години при покупка на първи дом с лихва от 6.35%, като за първата година лихвата по заема е 4.6%. Освен това няма такса за разглеждане на документите от 50 лв., както и такса за еднократно усвояване на заема от 1.5%. Общо годишният процент на разходите по този вид ипотечен заем е 7.2%, като максималният срок за погасяване е 35 години.

 

ОББ също смъкна лихвата по ипотечни заеми при покупка на жилище до 6.20% в лева и евро от 1 април. Новата лихва е в сила при превод на работна заплата или регулярни постъпления по сметка “Комфорт”.

 

“Райфайзенбанк” пък пусна ипотечен кредит с лихва от 6.15%.

 

За заемите, отпуснати преди 2011 г., на т. нар. стари клиенти важат договорените тогава условия. За да се възползват от нови условия е необходимо да подадат молба за това. Към всеки едни клиент подхождаме гъвкаво в зависимост от личния му кредитен рейтинг, коментира Румен Радушев от “Пощенска банка”.

 

Според него пазарът на жилищни кредити достига исторически едни от най-ниските си нива на лихвите. Причината за това е активността на големите кредитни институции и фокусирането им върху жилищно-ипотечното кредитиране, се посочва в анализа на “Пощенска банка”. Очакванията ѝ са тази година нивата на лихвите да се запазят.

 

Левовите ипотеки предпочитани пред евровите

 

Левовите ипотеки стават все по-предпочитани пред тези в евро. Тенденцията започна през миналата година, като вече новите ипотеки в лева са повече от тези в евро 52%:48% по данни на “КредитЦентър”.

 

“Пощенска банка” отчита, че делът на левовото жилищно кредитиране е достигнал нива от 74.5% през първите три месеца на годината при около 50% за същия период на 2012 г. Очакванията са тенденцията да се запази и да се премине границата от 80% левово кредитиране до края на годината, каза Румен Радушев.

 

Най-активни на пазара за покупка на жилища са младите хора между 26 и 35 години, които имат стабилни доходи. По професии най-голям брой жилищни кредити от началото на 2012 г. до момента “Пощенска банка” е отпуснала на държавни служители, собственици на фирми, финансисти, търговци и ИТ специалисти. Според данните на банката в дъното на класацията са преподаватели, архитекти, проектанти и журналисти.

 

Предпочитаният ипотечен заем от “Пощенска банка” е до 20 000 евро със срок за изплащане над 25 години. Данните на “КредитЦентър” сочат, че най-много кредити се теглят до 30 000 евро със срок за изплащане до 15 години. “КредитЦентър” обработва данните на всички банки, с които работи.

 

Пазарът на жилища активен в големите градове

 

Брокерите и банкерите отчитат, че пазарът на жилища е активен в големите градове – София, Варна, Бургас и Пловдив.

 

В София всяка четвърта от пет продажби на жилища е била под 50 000 евро през първите три месеца на годината, сочат данните на “Адрес Недвижими имоти”. Купените имоти са разположени главно в крайните квартали на София и са с площ от 45 до 75 кв.м.

 

По данни на “Пощенска банка” в момента в София може да си купите изцяло обзаведен апартамент на цени от 750 – 800 евро/кв.м, а във Видин и четиристаен апартамент за 20 хил. евро.

 

Стабилизиране на пазара на жилища през тази година и плавен ръст през следващата прогнозира Националното сдружение “Недвижими имоти”. Данните на НСИ за първите три месеца на годината обаче отчетоха спад на цените на жилищата с 1.9% на годишна база.

Споделяне

Още от Имоти

Къде му е мястото на Бойко Борисов?