Лиляна Павлова лансира идея за втори мост над Дунав при Русе

Парите ще бъдат търсени от Катар

Лиляна Павлова, снимка БГНЕС

Има идея за изграждане на втори мост над река Дунав край Русе или разширение на сегашния, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на дебат на тема "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа" по инициатива на евродепутата Мария Неделчева (ГЕРБ).

Министърът заяви, че в момента се координира работата по отделните проект, свързани с Дунавската стратегия. ”Много е важно през тази и следващата година те (проектите-бел.ред.) да бъдат идентифицирани и да бъдат готови поне на фаза идейни проекти, допълни Павлова, цитирана от БТА.

По думите ѝ сред големите проекти, които са били отбелязани по Дунавската стратегия, са и двата моста над река Дунав - при Оряхово-Бекет и при Силистра - Кълъраш.

"Бих добавила и темата за разширение на сегашния мост край Русе или изграждане на нов. Това е изключително важно според мен, още повече от стратегическа гледна точка - не само за Дунавския регион, но и България като държава на кръстопът, през която преминават пет от европейските транспортни коридори, както и желанието на правителството, макар и на принципа на публично-частното партньорство, да изградим пътя Русе-Свиленград", каза Павлова.

В отговор на въпрос откъде ще се намери инвестиция за строеж на втори мост над Дунав при Русе, тя заяви, че в момента текат преговорите с Катар за пътя Русе - Свиленград, към която може да се добави и изграждането на втори мост или разширение на сегашния. Според нея другата възможност е да се търси финансиране от програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния.

"Тази програма не е толкова голяма като бюджет, но тя винаги финансира стратегически проекти. Ако успеем да постигнем съгласие при преговори с румънската страна, че и за двете държави това е важно, бихме могли да се опитаме да го идентифициране като стратегически важен проект", обясни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес