Лондон ни върна “българския касапин”

Тихомир Георгиев ще излежава 15-годишна присъда за убийство

сн. МВР

Великобритания върна в България 44-годишния Тихомир Георгиев Георгиев, известен като Тишо Боксьора. Той има присъда от 15 години затвор за убийство. Затворникът пристигна в страната тази нощ към 1.10 часа с полет от Лондон, съобщи МВР.

 

Боксьора бе задържан на 23 януари 2012 г. в британската столица. Съдът в Уестминстър реши той да бъде предаден на българските власти. Георгиев настояваше да остане във Великобритания с аргумента, че няма да получи справедлив процес в България.

 

Тишо Боксьора избяга от страната през 2011 г., след като беше осъден на 18 години затвор на втора инстанция за убийството на Емил Велинов. МВР го обяви за международно издирване с две европейски заповеди за арест.

 

Журналисти от лондонския вестник "Сън" разкриха случайно Тихомир Георгиев в спортен клуб в Бърмъндзи, Южен Лондон, и информираха Скотланд ярд. Изданието го нарече “българският касапин”, защото Георгиев режел уши и пръсти на жертвите си.

 

Вестникът разказа, че Тихомир Георгиев, заподозрян в редица престъпления, включително убийство, се е измъкнал от България, след като е бил пуснат под гаранция в очакване на съдебен процес. Тишо Боксьора, е бивш човек на мафиотския бос Златомир Иванов - Баретата, който контролира голяма империя, свързана с наркотици, проституция и пране на пари, писа “Сън”.

 

Георгиев се опита да се измъкне от закона, като свидетелства срещу Иванов. Заподозрян е, че е убил един от собствените си наркодилъри за неподчинение. Пуснат под гаранция срещу сума, равна на 20 хил. лири, Георгиев успява да избяга в Лондон преди края на процеса.

 

Той прекарва месеци, живеейки по улиците, преди собственикът на спортен клуб в Бърмъндзи Джон Руни да се смили над него. Без да знае за връзките му с престъпния свят, Руни го наема като спаринг партньор в клуба и му дава стая, където да спи, писа “Сън”.

 

На 7 декември 2011 г. Георгиев участвал дори в турнир по бокс и бил сниман на плаката, рекламиращ събитието.

 

Тихомир Георгиев - Боксьора беше и основен свидетел срещу братята Красимир и Николай Маринови (Маргините).

 

В края на 2010 г. той бе осъден на 18 години затвор при първоначален строг режим от Софийския апелативен съд (САС). Съдът прие, че Георгиев е виновен за убийството на Емил Велинов на 15 юни 2007 г. в град Момин проход. Убийството е било извършено по особено жесток и мъчителен начин за жертвата - на Велинов са нанесени 17 пробождания с нож в тялото.

 

САС бе втората инстанция по делото. Преди това Георгиев бе обявен за невинен от Софийския окръжен съд. На 25 юли 2011 г. излиза окончателното решение на Върховния касационен съд по делото, който осъжда Тихомир Георгиев на 15 години затвор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?