Лондон планира да спре безсрочния достъп на граждани на ЕС заради българите и румънците

"В противен случай половин Румъния и България може да дойдат във Великобритания преди Брекзита

Лондон планира да спре безсрочния достъп на граждани на ЕС заради българите и румънците

Британският премиер Тереза Мей планира да отнеме предсрочно правото на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март, съобщават в понеделник британските вестници.

Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай "половин Румъния и България" може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският "Индипендънт".

Според "Дейли телеграф" се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали след "гранична дата" - около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство.

По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около 3,6 милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права при условие, че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС, които са около 1.2 млн. души.

Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва "Индипендънт".

Правителствен източник заяви пред "Телеграф": "Получихме сведения, че Европейската комисия може да се опита да ни принуди да защитаваме правата на всеки, който дойде до момента на нашето излизане (от ЕС). Може да стане така, че половин Румъния и България да дойдат тук, ако чакаме толкова дълго".

Йън Дънкън Смит, евроскептичен депутат от консервативната партия, коментира: “Тереза (Мей) разбира, че ако иска да поеме контрол трябва да започне да командва самоуверено. Тя ще внесе яснота, поставяйки краен срок, докато ЕС започва да изглежда все по-объркан и подъл“.

ЕС твърди, че правото на свободно движение на европейските граждани във Великобритания може да бъде ограничено в деня, в който страната вече няма да е член на съюза.

Плановете бяха обявени след публикуването на последните данните на имиграцията към Великобритания. Те показват, че общият брой имигранти намалява, но пристигащите от Румъния и България се увеличават.


Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с "бюрократична стена", когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания, посочва "Индипендънт".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?