Лорънс Съмърс се отказа от надпреварата за шеф на Федералния резерв

Засега фаворит е Джанет Йелън

Лорънс Съмърс

Предпочитаният от президента Барак Обама нов председател на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Лорънс Съмърс обяви, че няма да се кандидатира за поста след дълъг дебат и критики срещу него, съобщиха световните агенции.

58-годишният Съмърс е бивш икономически съветник на Обама и ексминистър на финансите при друг президент демократ - Бил Клинтън.

Съмърс аргументира своя отказ с бурната полемика около потенциалната му номинация.

"С неохота стигнах до извода, че процесът на моето утвърждаване ще е труден и това може да навреди на икономическата програма на президента и на самата институция, и затова реших да се оттегля", каза Съмърс.

Имащ репутацията на брилянтен икономист и умен и решителен ръководител, бившият съветник на Обама бе считан за фаворит за нов председател на УФР. Неговата потенциална кандидатура обаче бе подкопана от спорни моменти, сред които подкрепата му за финансовата дерегулация през 90-те години на 20-и век, смятана за основна причина за тежката икономическа криза от 2008 г., и спорно изказване за способностите на жените, направено по времето, когато Лорънс Съмърс е президент на Харвардския университет, най-престижното висше учебно заведение в света.

Слуховете, че Обама ще номинира Съмърс, предизвикаха безпрецедентна полемика за кандидат за централен банкер на САЩ.

Очакваше се четирима демократи от сенатската комисия за банките да гласуват против евентуалната номинация на бившия финансов министър.

Оттеглянето на Съмърс прави фаворит за нов централен банкер на САЩ 67-годишната Джанет Йелън, понастоящем заместник-председател на УФР и "дясна ръка" на Бен Бърнанке.

Ако Обама се спре на нея, тя ще стане първата жена начело на централната банка на САЩ.

Мнозина икономисти вече отдадоха предпочитанията си именно на Йелън. Тя има по-висока квалификация от Съмърс, работила е в УФР в период на финансова криза и ще може да продължи сегашния курс на парична политика, отбеляза водещият икономист на чикагската консултантска компания Месироу файненшъл (Mesirow Financial) Даян Суонк.

20 сенатори демократи освен това сложиха подписите си под писмо до Обама с призив да номинира Йелън, която е оглавявала Съвета по икономическата политика към Белия дом при президента Бил Клинтън.

Президентът на САЩ ще обяви кого номинира за нов председател на УФР най-рано този месец. Мандатът на сегашния централен банкер Бен Бърнанке изтича на 31 януари догодина.

Лорънс Съмърс е вторият човек, който се отказва от потенциална номинация от началото на втория президентски мандат на Обама през януари. Сюзан Райс, която понастоящем е съветник на президента по националната сигурност, се отказа от амбициите си да стане държавен секретар заради полемиката около нейните обяснения за терористичното нападение срещу консулството на Съединените щати в източния либийски град Бенгази на 11 септември миналата година, при което бяха убити четирима американци, сред които посланикът на САЩ в страната Кристофър Стивънс.

Пазарите реагираха положително на новината за оттеглянето на Лорънс Съмърс от надпреварата. Според инвеститорите УФР ще запази смекчената си парична политика, която е изгодна за тях, за по-дълъг период, ако бъде оглавено от Джанет Йелън.

В резултат акциите, облигациите и златото поскъпнаха, а доларът поевтиня при борсовата търговия в Азия.

УФР се събира на заседание утре и вдругиден, за да реши кога и с колко да намали мащаба на своята програма за изкупуване на активи за 85 милиарда долара месечно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?