Лошите дългове, стигнали до съдебно събиране, нараснали с 20%

Ръст от 20 на сто на дълговете, за чието събиране се е прибегнало до завеждане на дело, отчитат през първото шестмесечие на годината от Камарата на съдебните изпълнители във вторник. За този период те са събрали 260 млн. лв. дългове при 365 млн. за цялата 2009 г., коментира председателят на организацията Георги Дичев.

Според него ръстът на делата се дължи на икономическата криза и затова е "много важно в такъв труден период да има бързина и ефективност". Най-много са делата срещу търговци - около 23 хил., като скокът на дълговете в този сектор е много голям - за цялата 2009 г. делата са били 28 хил., обясни Дичев.

Строителството също е много засегнат бранш, където се отчитат увеличени продажби на имоти на длъжници за погасяване на борчовете им. За първото полугодие на 2010 г. са проведени 2188 такива процедури при 2500 за цялата минала година.

"Когато има повече продажби, това означава, че се стига до удовлетворяване на кредиторите", обясни Дичев. Той допълни, че през 2008 г. при търговете почти не е имало наддаване заради липсата на кандидати, докато сега положението е много по-добро и кредиторите получават по-добри цени.

Камарата на частните съдебни изпълнители предлага законодателни промени, които да улеснят събирането на дълговете. Сред тях е искането да се плаща една държавна такса по всяко изпълнително дело и тя да бъде за сметка на длъжника.

Повод за предложението са промените, инициирани от Министерството на правосъдието за заплащането на държавни и местни такси за всички документи, съдържащи информация за длъжника. Това според частните изпълнители ще доведе до драстично забавяне и оскъпяване. Докато се търси информация от всяка отделна институция - Агенцията по вписванията, НАП, КАТ и т.н., длъжникът може да си прехвърли имота, обясни Георги Дичев.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли поисканото от здравния министър затваряне на държавата?