Лоялни на ГЕРБ земеделци искат Борисов отново да е премиер и плашат с протести

Докато БСП обявяват намеренията си за изолиране на ГЕРБ и формиране на програмно правителство с ДПС и "Атака", лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който от изборите насам не е отронил и дума за бъдещите си управленски планове, се срещна със земеделци, които поискаха той отново да е премиер. Говорейки със суперлативи за Борисов, представителите на различни земеделски организации предупредиха за евентуални протести, ако това не се случи.

Въпреки уверенията им, че не са политически обвързани, акцията изглеждаше като явен опит на ГЕРБ да използва лоялни организации срещу плановете на социалистите да не допуснат досегашните управляващи до властта.

След срещата Борисов не даде изявление, но гостите му напълно го заместиха като казаха, че по времето на тройната коалиция не са взели нито едно евро от европейските пари.

"При управлението на тройната коалиция отрасъл "Животновъдство" получаваше нула лева субсидии. При управлението на политическа партия ГЕРБ под управлението на господин Борисов ние успяхме да усвоим максимум средства. Така искаме да продължаваме напред", декларира председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов.

"Целият сектор "Земеделие" благодари на Борисов за субсидиите. Имаме големи притеснения дали ще получаваме субсидии през следващия програмен период", казаха животновъдите.

Цветан Филев от асоциацията на тютюнопроизводителите заяви, че се надява новото правителство да отчете, че България е на финалната права за получаване на новите субсидии и да не се забравя секторът.

"ГЕРБ спечели изборите в България, ние искаме той (Борисов - б.р.) да направи кабинет", каза Филев.

Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, известен и с участието си в митинга в подкрепа на Бойко Борисов след оставката на правителството, останал в историята с разхождащите се пред парламента прасета и овце, заяви от своя страна, че граждански протести може да има не само на Орлов мост.

"И животновъдите знаят как да изразят недоволството си. Българското общество трябва да знае, че протести могат да се правят не само на Орлов мост. Ние много добре знаем как да си защитим интереса. Правили сме го и можем пак да го направим. Дано не се налага да показваме как трябва да се правят протести", закани се Синапов.

Иван Папазов от асоциацията на свиневъдите каза, че не са политически обвързани, а просто искат правителство, което да работи с тях. На срещата са били и споделени страховете на бранша да не бъдат спрени парите от ЕС, които за периода 2014-2020 година са с два милиарда лв. повече.

Бойко Борисов е обещал подкрепа за сектора "Земеделие", независимо дали ще управлява или не.

По думите на животновъдите с Борисов не са били обсъждани политически теми и кой ще е министър на земеделието.

Фермерите добавиха обаче, че бившият премиер ги призовал да не протестират и да запазят спокойствие. По същия начин той ги призова, ако го обичат, да се приберат, и в деня, когато правителството на ГЕРБ подаде оставка.

Те се оплакаха, че нито една друга партия, освен ГЕРБ, не е отговорила до момента на поканата им за разговори.

"Единствено партия ГЕРБ ни прие веднага", заяви фермерката Пенка Христова, която е известна и като фолк певица.

"Ние не сме политически обвързани, искаме правителство, което да работи със земеделците, и се страхуваме да не бъдат спрени парите от ЕС. Няма момент, в който Бойко Борисов да не е откликвал на нашите срещи", заяви Иван Папазов от Асоциацията на свиневъдите.

От БСП реагираха на срещата като припомниха връзките на фермерите с ГЕРБ.

"Не търсим инсценирани и режисирани срещи. Търсим реален диалог", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Станишев съобщи, че в БСП е постъпила декларация от Националното сдружение на месо и млекопроизводителите. Те изразяват безпокойството си от срещата на Борисов с животновъдите и подчертават, че те не могат да изразяват мнение от името на цялата гилдия. Националното сдружение отбелязва, че на срещата с Борисов са участвали само Пенка Христова, която е била съветник на Мирослав Найденов и Бойко Синапов.

Споделяне