"Луфтханза" потъна още по-дълбоко в загубите

"Луфтханза" потъна още по-дълбоко в загубите

Германският национален авиопревозвач "Луфтханза" (Lufthansa) отчете днес по-голяма от очакваната загуба за третото тримесечие след срива с 80 процента на пътническия трафик, предаде ДПА.

Компанията обяви нетна загуба от 1.967 млрд. евро през трите месеца до края на септември. Заради кризата превозвачът трябваше да извади от експлоатация пътнически самолети и да отменя полети.

Анализатори очакваха загуба от 1.620 млрд. евро за третото тримесечие след печалбата от 1.154 млрд. евро за същия период на миналата година.

Приходите на превозвача, който получи подкрепа от правителството, също са се свили повече от прогнозираното до 2.660 млрд. евро, като пътническият трафик е намалял с 80 процента до 8.7 милиона души.

Заради слабото търсене на билети групата планира да намали капацитета си до най-много една четвърт от миналогодишния на фона на изплащането на 2 млрд. евро обезщетения за отменени полети.

"Луфтханза" посочи, че очаква положителна оперативна печалба догодина, но само ако успее да увеличи капацитета си за полети до около 50 процента от предкризисното ниво.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес