В разрез с Москва

Лукашенко е против федерализирането на Украйна и признава и.д. президента за легитимен

Лукашенко е против федерализирането на Украйна и признава и.д. президента за легитимен

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се обяви категорично против федерализирането на Украйна, за което настоява Москва, а освен това счита за легитимно назначаването на Олександър Турчинов за и.д. президент на Украйна.

В интервю за телевизионната програма "Сегодня" на контролирания от държавата руски канал НТВ на въпрос дали федерализирането на Украйна би могло да предотврати разцепването на страната, Александър Лукашенко каза, че е "категорично против" преобразуването на унитарна Украйна във федерална.

"Да се тласка Украйна сега към федериране е много опасно. Опасно е за всички - и за Беларус, и за Русия, и за Запада", каза той.


"Ако искате да съхраните Украйна като единна държава, бих искал тя да бъде цялостна, монолитна, единна държава, много искам това, не бива да се провежда федерализация. Това е утрешното окончателно разцепване на Украйна, това ще разруши държавата.

"На когото му се иска да си поиграе на това - ще си поиграе" и това ще доведе до разрушаването на Украйна, допълни президентът на Беларус.


Той не изключи сценарий с разполагане на натовски войски на украинска територия и допълни, че при необходимост страната му е готова да приеме бежанци от Украйна: "Правим си съответните изводи, че към нас може да потеглят бежанци. И без това имаме малко над 2000 души."

По думите му в Северна Украйна има много етнически беларуси. "Ако те си тръгнат оттам, това ще бъде много тежко за нас. Но това са хора с деца, не можем да вдигнем ограда и да не ги пуснем. Но най-главното е, че с такива потоци винаги идват и престъпници. Главният ни урок е това да не се случи в Беларус", посочи той.

Лукашенко каза още, че за него Александър Турчинов, изпълняващ длъжността президент на Украйна, е легитимният държавен глава на страната. Москва не признава за легитимно новите управляващи в Киев, включително и президента, като настоява, че сваленият президентът Виктор Янукович, който избяга в Русия, е легитимният държавен глава на Украйна.

Лукашенко е категорично против санкциите на Запада срещу Русия. "Да си ги окачат вкъщи в тоалетната!", заяви той.


Според бившия президента на Украйна Леонид Кучма в сегашната ситуация на страната могат да помогнат единствено САЩ и Западът. "Виждаме ситуацията в Източна Украйна, там сериозно работят руските структури заедно с петата колона, която имат в Украйна, за да нажежат до безкрай обстановката. В известна степен се получава, защото зад това стои не само идеология и защита на рускоезичното население, но и стоят големи пари, в това няма никакво съмнение. Така че тук закъсняхме", коментира Кучма пред радио "Свобода" в събота.


Русия не сяда на масата на преговорите и не признава за легитимно правителството в Киев, поради което, ако не са Западът и САЩ, възможностите на Украйна са нулеви, поясни той.

Според Кучма настояването на Москва за федерализиране на Украйна "е предложение за съсипване на държавата". "Имаме едно цяло парче плат, едно одеяло - дайте да го разрежем на парчета, а след това да опитаме да ги съшием отново. Вижте световния опит - никога федерация не се е правила "отгоре". Винаги малки субекти са се обединявали за защита на интересите си - княжества и т.н. А да вземете унитарна държава и да я разделите на парчета - това е еднозначно желание на Русия да съсипе Украйна", заключи бившият президент на страната Леонид Кучма.

Още по темата
Още от Свят

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?