В разрез с Москва

Лукашенко е против федерализирането на Украйна и признава и.д. президента за легитимен

Лукашенко е против федерализирането на Украйна и признава и.д. президента за легитимен

Президентът на Беларус Александър Лукашенко се обяви категорично против федерализирането на Украйна, за което настоява Москва, а освен това счита за легитимно назначаването на Олександър Турчинов за и.д. президент на Украйна.

В интервю за телевизионната програма "Сегодня" на контролирания от държавата руски канал НТВ на въпрос дали федерализирането на Украйна би могло да предотврати разцепването на страната, Александър Лукашенко каза, че е "категорично против" преобразуването на унитарна Украйна във федерална.

"Да се тласка Украйна сега към федериране е много опасно. Опасно е за всички - и за Беларус, и за Русия, и за Запада", каза той.


"Ако искате да съхраните Украйна като единна държава, бих искал тя да бъде цялостна, монолитна, единна държава, много искам това, не бива да се провежда федерализация. Това е утрешното окончателно разцепване на Украйна, това ще разруши държавата.

"На когото му се иска да си поиграе на това - ще си поиграе" и това ще доведе до разрушаването на Украйна, допълни президентът на Беларус.


Той не изключи сценарий с разполагане на натовски войски на украинска територия и допълни, че при необходимост страната му е готова да приеме бежанци от Украйна: "Правим си съответните изводи, че към нас може да потеглят бежанци. И без това имаме малко над 2000 души."

По думите му в Северна Украйна има много етнически беларуси. "Ако те си тръгнат оттам, това ще бъде много тежко за нас. Но това са хора с деца, не можем да вдигнем ограда и да не ги пуснем. Но най-главното е, че с такива потоци винаги идват и престъпници. Главният ни урок е това да не се случи в Беларус", посочи той.

Лукашенко каза още, че за него Александър Турчинов, изпълняващ длъжността президент на Украйна, е легитимният държавен глава на страната. Москва не признава за легитимно новите управляващи в Киев, включително и президента, като настоява, че сваленият президентът Виктор Янукович, който избяга в Русия, е легитимният държавен глава на Украйна.

Лукашенко е категорично против санкциите на Запада срещу Русия. "Да си ги окачат вкъщи в тоалетната!", заяви той.


Според бившия президента на Украйна Леонид Кучма в сегашната ситуация на страната могат да помогнат единствено САЩ и Западът. "Виждаме ситуацията в Източна Украйна, там сериозно работят руските структури заедно с петата колона, която имат в Украйна, за да нажежат до безкрай обстановката. В известна степен се получава, защото зад това стои не само идеология и защита на рускоезичното население, но и стоят големи пари, в това няма никакво съмнение. Така че тук закъсняхме", коментира Кучма пред радио "Свобода" в събота.


Русия не сяда на масата на преговорите и не признава за легитимно правителството в Киев, поради което, ако не са Западът и САЩ, възможностите на Украйна са нулеви, поясни той.

Според Кучма настояването на Москва за федерализиране на Украйна "е предложение за съсипване на държавата". "Имаме едно цяло парче плат, едно одеяло - дайте да го разрежем на парчета, а след това да опитаме да ги съшием отново. Вижте световния опит - никога федерация не се е правила "отгоре". Винаги малки субекти са се обединявали за защита на интересите си - княжества и т.н. А да вземете унитарна държава и да я разделите на парчета - това е еднозначно желание на Русия да съсипе Украйна", заключи бившият президент на страната Леонид Кучма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят