“Лукойл Нефтохим Бургас” продава имоти за 5.25 млн. евро

“Лукойл Нефтохим Бургас” продава имоти за 5.25 млн. евро

"Лукойл Нефтохим Бургас” се освобождава от имотите си, които не са свързани с основната дейност на дружеството – производство на горива. Началото ще бъде дадено на 7 юни с търг с тайно наддаване за четири имота оценени на обща стойност 5.25 млн. евро, съобщи Стефан Цинцарски, ръководител на отдел "Управление на имуществото” в компанията.

Ексклузивен продавач е GVA Sollers Solutions.

Продажбата е част от цялостната програма на компанията майка "Лукойл” за освобождаване от несвойствени дейности в изпълнение на основната задача – максимална ефективност и ниска себестойност при производството на горива, посочи Цинцарски. По думите му стартът на програмата е даден през 2005 г. в целия свят.

В България това е започнало с аутсорстването на транспортните, ремонтни и логистични дейности на "Лукойл”. Следващите стъпки са били продажбата на железопътни и транспортни активи. В момента се финализира сделката по продажбата на жп цистерните, каза Цинцарски, без да посочи сума. Предстои да се пуснат за продажба и транспортни средства.

От продажбата на имотите не се търси оперативна печалба, а освобождаване на активи, за които се е отделял ресурс, посочи Цинцарски.

Всички имоти, които ще бъдат изкарани на търга, се намират в Бургаска област. Условията за участието в търга е купуване на документи, заявка за участие и внесен депозит от 10% от началната тръжна цена. Може да се играе както за всеки един имот поотделно, така и за всичките. 

Единият имот е балнеоцентър във вилната зона на "Минерални бани”  край Бургас. Сградата е строена през 1981 г. с площ от 20 000 кв.м. Има 94 стаи със 178 легла, всичките със санитарни възли и телевизори. Началната му цена е 3.55 млн. евро. Интерес към обекта има от туристическия бизнес.

Другият обект е жилищна сграда в кв.”Изгрев” в Бургас, която в момента се ползва като общежитие от работещите в "Лукойл Нефтохим Бургас”. Тя е на 17 етажа, от които 15 са жилищни, а партерния е преустроен в медицински център и клинична лаборатория. Общата ѝ площ е 5831 кв.м. Обектът е оценен на 1.21 млн. евро. Подходящ е за преустройство на жилищата и последващата им продажба, каза Добромир Ганев, управител на GVA Sollers Solutions. По думите му и към този имот вече има заявен инвеститорски интерес.

Третият обект е почивна станция в село Тополица, община Айтос, в полите на Стара планина. Станцията е на пет етажа. Построена е върху парцел от 12 декара, като разгърната ѝ застроена площ е 2650 кв.м. Има 25 стаи с 30 легла и туристическа спалня с 20 легла, която не се използва в момента. Началната тръжна цена е 275 000 евро.

Почти на същата цена – за 208 000 евро, е оценена и къща в Черноморец от 300 кв.м на три нива. Към нея има лятна кухня с барбекю, басейн и гараж. Досега се е ползвала от висшия мениджмънт на компанията за отдих.

След реализацията на тези обекти "Лукойл Нефтхим Бургас” планира да продаде още два по-малки имота.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес