Валентин Златев и Иван Костов провели "тежък" разговор

"Лукойл" загрижен за "непосилно високите" цени на горивата

Предлага на енергийния министър мерки за олекотяване на ценовия шок, обвини ДСБ в популизъм

"Лукойл" загрижен за "непосилно високите" цени на горивата

"Лукойл България" ще предложи на правителството мерки, които да предприемат и държавата, и нефтената рафинерия, за да се направи по-лек ценовият шок върху потребителите на горива. Това ще стане на среща в четвъртък с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Това съобщи изненадващо генералният директор на компанията Валентин Златев, след като се срещна в сряда с ръководството на партия Демократи за силна България (ДСБ), чийто лидер Иван Костов редовно атакува позициите на "Лукойл" като монополист на пазара на горива у нас.

"Когато се говори за цените на горивата, истината е, че те са непосилно високи", коментира загрижено шефът на "Лукойл България".

Златев се срещна с ДСБ в качеството си на заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).


КРИБ и ДСБ обсъдиха в много тежък разговор изказванията на дясната партия по отношение на монополите, които представителите на засегнатите сектори - горива, лекарства, определиха като неверни и популистки.

Намаляването на цените на горивата у нас не е било дискутирано в този разговор, но мерките в тази насока ще бъдат обсъдени в четвъртък с министър Добрев, каза Златев, който бе в неприкрит конфликт с предишния министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Миналогодишните опити на Трайков за въвеждане на по-голяма прозрачност в ценообразуването на горивата му навлякоха обвинения и обиди от страна на Златев, както и първи "жълт" картон от премиера Бойко Борисов.

Златев не каза какво може да направи петролната компанията, обеща мерките да бъдат обявени след разговора с министър Добрев, но посочи, че възможностите за намаляване на цените не са големи.

Той уточни, че мерките ще бъдат представени под формата на таблица.

"Логиката е проста, ако от утре цената тръгне от 125 долара за барел надолу - тогава няма какво да обсъждаме. С министъра ще обсъдим какво ще стане , ако тръгне нагоре, къде са границите, в които можем да понесем повишението", заяви Валентин Златев.

"Истинският диалог в случая е кой какво може да направи те да станат по-поносими за потребителя. И ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител," каза още Златев. Той настоя да се изключи популизмът при вземането на решенията, за да се направи "ценовият удар удар върху потребителите по – поносим"


Лидерът на ДСБ Иван Костов определи продължилата час и половина среща с ръководството на КРИБ като тежка и напрегната, но конкретна и делова и отхвърли обвиненията срещу партията в популизъм.

Костов се позова на становище на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за "забранено споразумение между "Лукойл", "Ромпетрол", "Нафтекс" и ОМВ и съгласувана практика за определяне на цени, които по своята цел или резултат предотвратяват, ограничават или нарушават конкуренцията на пазарите за търговия на едро на бензин и дизелово гориво".

"Ние не сме участник на пазара - не искаме да елиминираме нито фармацевтична фирма, нито продавач на течни горива. Ние се интересуваме от това да има конкуренция, да спада цената, за да могат хората да запазват работните места", каза лидерът на ДСБ.

По думите на Костов на срещата двете страни се разбрали от ДСБ да изпратят на работодателската организация предложенията си за промени в закона за защита на конкуренцията, в които да се дефинират ясно определенията за господстващо положение.

Златев пък се оплака от проявен нихилизъм към българския бизнес, който платил 23 мрд. лв. косвени данъци и 139 млн. лв. - преки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?