Мадрид преустановява имунизацията за 2 седмици заради недостиг на ваксини

Мадрид преустановява имунизацията за 2 седмици заради недостиг на ваксини

Здравните власти в испанската столица Мадрид преустановиха ваксинирането срещу Covid-19 през тази и следващата седмица, тъй като наличните количества не достигат, съобщи заместник-председателят на регионалното правителство Игнасио Агуадо, цитиран от Ройтерс.

Автономна област Мадрид спря ваксинирането на нови хора, запазвайки малкото дози, с които още разполага, за втора имунизация, каза Агуадо пред журналисти. Той съобщи, че от началото на кампанията по ваксиниране в региона вече са ваксинирани 180 000 души.

"За съжаление, както се опасявахме, скоростта на доставките беше нарушена", посочи Агуадо.

Каталуния също съобщи днес за проблеми с доставките на ваксини. В резултат всички налични дози в богатата североизточна испанска област ще бъдат изчерпани до няколко дни, което ще забави прилагането на втората от необходимите на човек две дози, предупреди регионалният министър на здравеопазването Жозеп Мария Аржимон. Той даде пример с недоставена пратка ваксини на американската компания Moderna, която е трябвало да пристигне тази седмица.

В Испания е поставена първата от необходимите две дози ваксина на повече от 1,3 милиона души. Те включват настанени в старчески домове и работещи на първа линия медици. Около 10 на сто от тях вече са получили и втора доза.

През този първи етап до края на следващия месец испанското правителство планира да ваксинира около 2,5 милиона човека.

Споделяне

Още от Коронавирус

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?