Мадрид ще задейства в събота процедурата по суспендиране автономията на Каталуня

Изострят се позициите на Пучдемон (вляво) и Рахой

Испанското правителство обяви ще се събере в събота на извънредно заседание, за да задвижи процедурите по временна отмяна на самоуправлението на Каталуня.

Това стана малко след като в 10 часа местно време в четвъртък изтече даденият на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон ултиматум да се откаже от плановете за независимост.

Минути преди 10 пък самият Пучдемон разгласи съдържанието на изпратеното от него до Мадрид писмо, в което заплашва да обяви пълна независимост, ако правителството изпълни заканата си да отмени автономията на Каталуня.

"Испанското правителство ще продължи с процедурите, предвидени в член 155 от конституцията за възстановяване на правния ред в самоуправлението на Каталуня", се казва в изявление на кабинета в Мадрид.

"Идната събота министерският съвет ще одобри на извънредна среща и ще внесе за разглеждане в Сената мерки за защита на интереса на испанците, включително на гражданите на Каталуня, и за възстановяване на конституционния ред" в областта.

Управляващата Народна партия има мнозинство в горната камара, което е достатъчно за одобряване на мярката, но премиерът Мариано Рахой води преговори и с опозиционни лидери, за да си гарантира още по-голяма подкрепа. Кабинетът на Рахой трябва да определи точно какви мерки иска да приложи в Каталуня и да ги внесе за гласуване в Сената.

Изявлението на правителството бе публикувано, след като Карлес Пучдемон не изпълни изтеклия в 10.00 часа местно време ултиматум на испанския премиер Мариано Рахой официално да се откаже от плановете за отцепване.

Каталуня ще обяви пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията ѝ, заяви Пучдемон в писмо до испанския премиер.

"Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуня може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", каза Пучдемон.

Неговото писмо бе разпространено в "Туитър" от каталунското регионално правителство.

Испания се готви за скок в неизвестното

Испания е на път да навлезе в неизвестни политически води, ако премиерът Мариано Рахой изпълни заплахата си да пресече каталунския опит за независимост, като наложи директно управление на автономната област, пише британският в. "Гардиън".

Източници от испанското правителство съобщават, че са готови да се откажат от активирането на чл. 155 от испанската Конституция, позволяващ временно прекратяване на автономията на областта, ако Пучдемон свика предсрочни избори, пише френският в. "Фигаро". Каталунският външен министър Раул Ромева обаче отхвърли възможността за предсрочни регионални избори, което оставя вратичка за избори за учредителни органи, предвидени в програмата на сепаратисткото правителство, отбелязва френското издание.

"Правителството на Рахой би искало да избегне задействането на чл. 155, но крайните сепаратисти по-скоро имат интерес той да бъде приложен", заявява Пабло Симон, преподавател по политически науки от Университета "Карлос Трети" в Мадрид.

"В крайна сметка избори ще има. И това, което те ще представят като посегателство срещу каталунските институции, може да увеличи шансовете им да ги спечелят с голямо мнозинство", добавя той.

Постигането на споразумение изглежда още по-невероятно, след като в понеделник вечерта бяха арестувани две важни фигури на сепаратисткото движение, отбелязва френският в. "Либерасион". Задържането им за противодържавна дейност даде нови сили на сепаратистите и предизвика големи протести.

Според в. "Вангуардия" Пучдемон дори има намерение, ако Рахой задейства чл. 155, да обяви, този път съвсем недвусмислено, независимостта на Каталуня, което несъмнено ще задълбочи противопоставянето с Мадрид.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят