Мадуро не отстъпва властта, опозиционният лидер му обеща амнистия, ако го направи

След САЩ и Германия обяви подкрепа за председателя на парламента във Венецуела Хуайн Гуайдо, обявил се за временен държавен глава

Мадуро не отстъпва властта, опозиционният лидер му обеща амнистия, ако го направи

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че ще продължи да управлява, но е готов за диалог с опозицията, след като председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви за временен държавен глава, а Мадуро го определи като преврат.

В телевизионно обръщение опозиционният лидер Хуан Гуайдо каза, че е готов да обмисли предоставяне на амнистия на президента Мадуро и неговите съюзници, ако те помогнат Венецуела да се върне към демокрация.

Гуайдо направи пред телевизия "Унивисион" първото си публично изявление, откакто се обяви за временен президент на Венецуела. Изказването му е част от публикувано на сайта на телевизията интервю, което скоро трябва да бъде излъчено.

Гуайдо, който е председател на парламента, заяви, че амнистията съществува като възможност за всеки, който е готов да помогне за възстановяване на конституционния ред във Венецуела.

САЩ, Канада и редица латиноамерикански страни подкрепят Гуайдо. Но Мадуро не показва признаци да е готов да се откаже от властта и настоява, че е демократично избраният лидер.

Президентът социалист обвинява САЩ, че подкрепят опит за преврат, целящ да го свали от власт, и скъса дипломатическите отношения с Вашингтон.

Мадуро нареди всички дипломати на Венецуела да се приберат от САЩ и затвори венецуелското посолство във Вашингтон.

Той предупреди, че ако САЩ "имат някакъв разум", ще изтеглят дипломатите си от своето посолство в Каракас, вместо да се противят на заповедта му за тяхното напускане.
Напрежението между Венецуела и САЩ се изостри, след като правителството на американския президент Доналд Тръмп призна Гуайдо, който се обяви за временен президент и обеща да отстрани Мадуро, когото нарече "диктатор".

Мадуро отвърна, като скъса отношенията със САЩ и даде на американските дипломати 72 часа да напуснат Венецуела. Вашингтон обаче каза, че ще пренебрегне заповедта, след като Гуайдо призова чуждестранните посолства да не се съобразяват с нарежданията на Мадуро и да оставят дипломатите си във Венецуела.

Междувременно Германия също изрази подкрепа за опозиционния лидер. Германия не е неутрална към политическата ситуация във Венецуела, заяви германският външен министър Хайко Маас, който изрази ясна подкрепа за венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

“Трудно е Николас Мадуро да бъде признат за президент на Венецуела, защото е "ясно, че е имало толкова много нарушения на избирателните права, които ограничават възможността това да бъде наречено демократично гласуване", заяви Маас.

Германското външно министерство пусна в Туитър съобщение, в което цитира Маас, според когото Мадуро "няма демократична легитимност като президент".

Ведомството каза, че Германия подкрепя Националното събрание, което е избрано от народа, и призовава за демократични повторни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?