Майки от цялата страна протестираха срещу държавната политика

Настояват за по-високи майчински и надбавки и достъпни ясли и градини

Снимка: БГНЕС

Майки от цялата страна излязоха в понеделник на протест срещу държавната политика спрямо тях, която предвижда обезщетенията и надбавките да останат замразени и през следващата година. В различни градове на страната по обяд се проведоха протестни прояви, организирани в социалните мрежи, а в София се проведе национален протест пред парламента.

 Жените настояват обезщетението за гледане на дете между първата и втората му година да бъде обвързано с минималната работна заплата. До миналата година двете плащания бяха с еднакъв размер – 240 лева. Майчинските обаче бяха "развързани“ от минималната заплата и след като тя започна да расте, те останаха на стария си размер. Проектобюджетът за догодина също не предвижда увеличение на обезщетението и така майките ще продължат да получават 240 лева месечно, докато за минималната заплата се предвижда нов ръст – от 290 лева на 310 лева.

Майките настояват и за повишение на детските надбавки, които от години са замразени на сумата от 35 лева месечно. Те искат също така да отпадне подоходният критерий и да бъдат плащани надбавки за всички деца. Сега на надбавки имат право семейства, чийто доход на член от домакинството е до 350 лева. Майките обаче настояват да се отчитат реалните, а не брутните доходи на семейство, както и да се приспадат вноските им по ипотечни кредити.

Друго искане на протестиращите майки е подобряване на достъпа до детски градини и ясли и промени в Кодекса на труда, които да дадат повече права на майки с деца до 8 години като гъвкаво работно време.

Протестиращите жени с детски колички в София демонстративно пресякоха кръстовището пред парламента и блокираха за кратко движението по булевард "Цар Освободител".

“Цените на хранителните продукти, на тока, на отоплението и горивата се повишават непрекъснато и българската майка е заставена да посреща нуждите на децата и своите с 240 лева майчинство и 35 лева детски на месец. Или тя има следващата алтернатива, която предлага властта - да се върне на работа и да плаща данъци, за да се строят пътища и магистрали и да отбие непроходилото и още непроговорило свое едногодишно кърмаче, за да посещава то детска ясла. И всичко това, ако тя успее да му намери място“, коментира една от протестиращите майки, цитирана от БНР.

Протест на майки имаше в още 35 града у нас – пред общини и областни управи.

Протестиращите обявиха, че очакват реакция от страна на властите и се заканиха, че ще продължат да отстояват исканията си.

Споделяне

Още по темата

Още от България