Македонският премиер ще прави ремонт на кабинета

Никола Груевски

В опит да овладее ситуацията в Македония македонският премиер Никола Груевски обяви, че се разделя с най-доверените си лица в правителството - вътрешния министър и шефа на спецслужбите.

Във вторник вечерта Груевски предложи на Народното събрание да избере Митко Чавков на мястото на сегашния вътрешен министър Гордана Янкуловска. Чавков в момента е шеф на Агенцията по обществена сигурност.

Смяната става три дни след въоръжения сблъсък в Куманово, при който загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. В неделя Груевски определи операцията като "огромен успех" за силите на реда.

Оставка подава и братовчедът на премиера - директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. Той и Янкуловска бяха основните "герои" в разкритията за корупционните схеми, кадруването в съдебната система и изборните фалшификации, които направи лидерът на опозицията Зоран Заев през последните три месеца.

"С подаването на оставка смятам, че ще се стигне до преодоляване на политическата криза, която бе наложена от опозицията с нейните антидържавни действия", пише Миялков.

Груевски предлага и нов министър на транспорта - Владо Мисайловски, който досега бе директор на Агенция "Пътища". Очаква се промените да бъдат гласувани в сряда от македонския парламент.

През последните два дни посланиците на водещите държави в Европа открито изразиха недоволство от отказа на кабинета на Груевски да започне прозрачно разследване за всички обвинения срещу висшите държавни функционери.

На 17 май се очаква голям протестен митинг в Скопие на обединената опозиция с искане за оставка на самия Никола Груевски.

Споделяне

Още от Балкани