Макрон ще направи обръщение в опит за намиране на изход от кризата

Френският финансов министър заяви, че акциите на "жълтите жилетки" ще забавят икономическия растеж

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще направи днес обръщение към сънародниците си в опит за излизане от кризата, породена от движението на "жълтите жилетки", предадоха световните агенции.

Макрон ще говори в 20 ч. местно време (19 ч. по Гринуич). Президентът ще представи конкретни и незабавни мерки, посочва френската министърка на труда Мюриел Пенико. Тя обаче отхвърли възможността сред мерките да е увеличаване на минималната работна заплата, което едно от исканията на "жълтите жилетки".

По-рано Макрон ще се срещне с представители на синдикатите, работодателите и местните власти.

В събота за четвърти път "жълтите жилетки" организираха протести на национално ниво. Над 125 000 души излязоха по улиците на френските градове, за да поискат по-висок жизнен стандарт. Протестиращите освен това упрекват Макрон, че облагодетелства елитите и се опитва да модернизира френската икономика прекалено бързо.

За поредния протест във Франция бяха разположени близо 90 000 членове на силите на реда. Близо 1000 души, от които почти 100 непълнолетни, бяха задържани след протестите в събота в Париж. Повечето от арестуваните са мъже под 40 години, дошли в столицата от различни райони на страната, за да протестират. Повечето от тях бяха задържани заради носене на оръжие, като например ножове или предмети, които могат да причинят нараняване, примерно топки за петанк или сълзотворен газ. В цялата страна бяха задържани общо 1723 души. Медии съобщиха, че ранените са 264, 39 от които са служители на силите за сигурност.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер каза, че протестното движение на "жълтите жилетки" ще окаже голямо влияние върху френската икономика.

"Трябва да очакваме ново забавяне на икономическия растеж към края на годината, заради протестите на "жълтите жилетки", каза Льо Мер по телевизия Ройтерс, докато правеше оглед на магазини и ресторанти, пострадали онзи ден от вандалски прояви.

Щетите, нанесени на френската столица от демонстриращите "жълти жилетки" през почивните дни, са още по-големи от тези миналата седмица, каза представител на парижката община, цитиран от ДПА.

"Насилието беше не толкова радикално, но щетите вероятно са по-сериозни отколкото преди седмица", добави общинският служител.

"Зрелището, което Париж представи, беше катастрофично", коментира Еманюел Грегоар, сътрудник на парижката кметица Ани Идалго, по радио "Франс ентер". Грегоар посочи, че този път демонстрациите са били на повече места в столицата, което обяснява и по-големите поражения.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа