След заявката на големите фирми да вдигнат цените

Малките такси компании поискаха увеличение на тавана на 1.90 лв./км

Малките такси компании поискаха увеличение на тавана на 1.90 лв./км

Ден след като най-големите таксиметрови компании в София заявиха, че готвят увеличение на цените си с 30%, представители на по-малки фирми, включително и на т.нар. копърки, заявиха, че те нямало да променят тарифите си, но настояват общината да вдигне тавана за цената на услугата. Това стана ясно на пресконференция на председателя на Националната федерация на таксиметровите водачи Яне Янков и собственика на “Такси за 1 долар” Ромео Цанков.

От обясненията на Цанков стана ясно, че компанията му и да иска, няма как да вози на по-високи цени, защото е определила максималната възможна тарифа. За София тя е 1.30 лв./км дневна и 1.60 лв./км за нощна. Според последните промени в Закона за автомобилните превози всяка община се задължава да определя таван за цената на таксиметровата услуга на нейна територия и да я актуализира един път годишно. Актуализация на цените в София ще има през лятото.

Настояваме към тавана да се добави поне инфлационен индекс, каза Янков. По думите му още миналата година изчисленията на транспортното министерство за себестойността на услугата показали, че таванът трябва да е 1.90 лв./км, но общината определила по-ниска тарифа.

Цанков призна, че търси всевъзможни вратички в съществуващата нормативна база, за да бъдат привличани клиенти. Компанията му е определила максималната цена на километър от 1.30 лв., но всъщност тарифата ѝ е 4 лв. за 20 минути превоз. В края на януари Комисията за защита на конкуренцията глоби 8 пловдивски таксиметрови компании именно, защото возят на фиксирана цена от 3 лева.

Определяне на крайната цена на таксиметровата услуга противоречи на предвидените нормативни изисквания за определяне на таксата – на база показанията на таксиметровия апарат, цените на един километър (дневна/нощна), престоя и първоначалната такса, смята КЗК. Цанков заяви, че грешката на пловдивските компании била, че не издавали касова бележка за фиксираната цена от 3 лв., а неговата компания давала бон на клиента, на който пише “първоначална такса – 1.95 лв.” и “допълнителна такса – 1.95 лв.”. Така КЗК не може да му каже нищо, смята Цанков.

По официални данни в София има 6700 таксита. Около 40 на сто от тях са собственост на няколко големи компании - “ОК Супертранс”, “СВ Такси” и “Такси С Експрес” (1280). Преди дни трите компаниите заявиха, че готвят увеличение на тарифите си с 30% от началото на април. При сегашната средна цена от около 60 ст. на километър, това означава оскъпяване с близо 20 ст. Крайната цена за клиента обаче ще скочи още повече, тъй като поскъпването ще се отрази и на останалите тарифи – начална цена, такса престой, цена за повикване и т.н. Тарифите в София не са променяни от 6-7 години, а цените на горивата са рекордни, мотивираха се компаниите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес