Малките в ЕС не се нуждаят от еврокомисар

Малките в ЕС не се нуждаят от еврокомисар

Зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Гюнтер Ферхойген постави под въпрос в четвъртък необходимостта по-малките членове на ЕС да имат свои членове на ЕК като част от предстоящата институционална реформа в съюза, предаде сайтът “Euobserver” в четвъртък.

Ферхойген, който едновременно е еврокомисар на промишлеността, заяви пред германската телевизия ZDF, че представители на малките държави в ЕС трябва да получат постове на вицекомисари.

“Малките членове на ЕС ще получат много повече ползи ако получат поста на вицекомисар в някой важен ресор, отколкото ако имат комисар в някоя незначителна област. Ние се нуждаем от малка, ефективна и високо компетентна комисия”, каза още Ферхойген.

Проектът за Европейска конституция, който до този момента е приет от 18 членки, заплашва по равно големите и малките държави в ЕС с въвеждането на ротация за ограничен брой комисарски места, които ще могат да бъдат заемани едновременно от представители на 2/3 от 27-те страни.

С предложението си Ферхойген, най-вероятно ще си предизвика гнева на държави като Белгия, Люксембург, Словакия и Унгария, които се бориха дълго време за въвеждането на ротационния принцип в евроконституцията.

Пред ZDF Ферхойген предложи и други идеи, които излизат извън конституционния текст. Според него председателят на Еврокомисията трябва да бъде гласуван пряко от Европейския парламент и да има право да избира сам своя екип.

“Избраният председател трябва да бъде достатъчно интелигентен, за да намери точния географски и политически баланс за еврокомисарите”, обясни още той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа