Манол Велев проверяван за връзки с “оперативно интересни” лица

Манол Велев проверяван за връзки с “оперативно интересни” лица

Проверяват се мобилните телефони на близкия до властта бизнесмен Манол Велев, сред които има и номера на “оперативно интересни” лица, съобщи в понеделник началникът на полицията главен комисар Валентин Петров. Той обясни, че “оперативно интересни” е понятие по-широко от следени хора и че те можело да са свързани както със самото покушение срещу Велев, така и с други престъпления.

Президентският съветник и съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева (БСП) бе прострелян с куршум в главата и с два в тялото миналата сряда на влизане в офиса си на ул. “Мизия” в София. Той все още е в “Пирогов”  в тежко състояние, а лекарите не се наемат с прогнози за възстановяването му. От думите на Петров стана ясно, че родните служби търсят контакти с международни полицейски структури за установяване на връзките на Велев с други лица.

Само преди ден софийският градски прокурор Николай Кокинов заяви, че засега няма данни бизнесменът да е имал връзки с мафията. Преди това  премиерът Станишев заяви, че бизнесът на Велев е чист, но покушението е “нахално” и идва от “организираната престъпност”, без да отговори на опозиционното питане къде са се пресекли интересите на чистия Велев и мафиотския бизнес.

Полицията издала фалшиви документи

В понеделник стана ясно и това, че със съдействието на столичната полиция са издадени фалшивите документи за самоличност на простреляните мъже от, които разчистваха сметки в столичния квартал “Белите брези” и по чудо не пострадаха техни цивилни съседи.

Представящите се за македонските граждани Методи Досев и Игор Момировски бяха нападнати от три неизвестни лица пред жилището им в софийския квартал също миналата сряда, но вечерта. След спешно среднощно заседание от МВР обявиха, че те са свързани с Ненад Миленкович, един от лидерите на сръбския престъпен Земунски клан. При безразборната стрелба пострадаха млада жена и 6-месечно бебе, за което се твърдеше, че е син на Миленкович. Според тиражираните версии в дъното на покушението стои неуредена хероинова сделка. 

За да си извадят документи, че са македонски граждани, двамата мъже обявили в Трето РПУ в столицата, че са загубили документите си за самоличност. Така им били издадени нови, в които са записани фалшивите им имена и македонският им произход, обясни  Валентин Петров пред журналисти.

Истинското име на Методи Досев е Йовица Лукич (30 г.). Той имал две присъди  за трафик на наркотици и за насилствено поведение в Сърбия. Издирван е от Интерпол. Полицаите установили, че Методи Досев е български гражданин, живущ от години в щата Ню Джърси, САЩ.

Зад името на Игор Момировски се криел Жарко Момчилович (26 г.), криминално проявен, от Сурдучица, Сърбия. Той имал присъда от съда в Крушевац за трафик на наркотици. Истинският Игор Момировски живее в Македония и от тамошната полиция са съобщили, че не е регистриран при тях.

Освен това родната полиция разбрала и че пострадалата жена е Мария Рогошич, а не нейната близначка Бояна. Досието на Мария било чисто. Тя е родена в Белград през 1981 г., а баща на детето ѝ е Жарко Момчилов, а не Ненад Миленкович каквито твърдения усилено се тиражираха след стрелбата.

При огледа в апартамента на сърбите бяха намерени 14 GSM-а, кокаин, хероин и оръжие. В част от телефоните били записани номерата на  "интересни хора", уточниха от полицията. Някои от телефоните са използвани за връзки само с един човек.

Жената и дмамата мъже могат да бъдат обвинени за притежание на наркотици, фалшиви документи и притежание на оръжие, но в същото време Сърбия може да поиска екстрадирането им.

Споделяне

Още по темата

Още от България