Маратонът от НДК до Черни връх започва в неделя сутрин

За шеста поредна година сдружение "Маратон" и Столичната община организират състезание за любителите на планината и спорта.

В 9 часа сутринта тази неделя пред НДК се очакват да стартират около 200 бегачи от 16 града, за да се включат в надпреварата до най-високия връх на Витоша – Черни връх. Участие са заявили и фенове на бягането от Гърция и Румъния.

Кандидатите, които не са се регистрирали предварително за маратона, могат да го направят в неделя от 7 до 8.30 на място срещу 15 лева. Предварителната заявка е на цена 10 лв. и е възможна на интернет страницата на сдружение “Маратон”.

Проявата е в чест на 117-годишнината от първото групово изкачване от София до Черни връх, с което писателят Алеко Константинов и неговите 300 съмишленици слагат началото на туризма у нас. Затова маратонът е част от празника на туризма в нашата страна.

Трасето е с дължина 18 километра и по него ще са разположени 6 контролни пункта. По-голямата част от участниците са мъже, има и много ветерани. Преобладават любителите, а професионалните спортисти са лекоатлети, ориентировачи, биатлонисти и ски-бегачи, каза председателят на сдружение "Маратон" Петър Панков, цитиран от БГНЕС.

Рекордът при мъжете е поставен  през 2009 г. от 34-годишния Шабан Мустафа от Стара Загора, който пробягва дистанцията за 1 час и 37 минути. При жените най-доброто постижение е от същата година на 40-годишната Милка Михайлова от Перник, която финишира на върха за 1 ч и 52 мин. Двамата обаче все още не са заявили участие, но има време да го направят до събота.

След състезанието бегачите ще могат да се веселят заедно с гостите на тържеството, организирано от Българския туристически съюз. Хор "Планинарска песен" ще изнесе концерт до Черни връх, след това партито ще продължи пред хижа "Алеко".

Споделяне

Още от Спорт