Маратонът от НДК до Черни връх започва в неделя сутрин

За шеста поредна година сдружение "Маратон" и Столичната община организират състезание за любителите на планината и спорта.

В 9 часа сутринта тази неделя пред НДК се очакват да стартират около 200 бегачи от 16 града, за да се включат в надпреварата до най-високия връх на Витоша – Черни връх. Участие са заявили и фенове на бягането от Гърция и Румъния.

Кандидатите, които не са се регистрирали предварително за маратона, могат да го направят в неделя от 7 до 8.30 на място срещу 15 лева. Предварителната заявка е на цена 10 лв. и е възможна на интернет страницата на сдружение “Маратон”.

Проявата е в чест на 117-годишнината от първото групово изкачване от София до Черни връх, с което писателят Алеко Константинов и неговите 300 съмишленици слагат началото на туризма у нас. Затова маратонът е част от празника на туризма в нашата страна.

Трасето е с дължина 18 километра и по него ще са разположени 6 контролни пункта. По-голямата част от участниците са мъже, има и много ветерани. Преобладават любителите, а професионалните спортисти са лекоатлети, ориентировачи, биатлонисти и ски-бегачи, каза председателят на сдружение "Маратон" Петър Панков, цитиран от БГНЕС.

Рекордът при мъжете е поставен  през 2009 г. от 34-годишния Шабан Мустафа от Стара Загора, който пробягва дистанцията за 1 час и 37 минути. При жените най-доброто постижение е от същата година на 40-годишната Милка Михайлова от Перник, която финишира на върха за 1 ч и 52 мин. Двамата обаче все още не са заявили участие, но има време да го направят до събота.

След състезанието бегачите ще могат да се веселят заедно с гостите на тържеството, организирано от Българския туристически съюз. Хор "Планинарска песен" ще изнесе концерт до Черни връх, след това партито ще продължи пред хижа "Алеко".

Споделяне
Още от Спорт

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?