Маринела Петрова е новият зам.-министър на финансите

Маринела Петрова

Премиерът Бойко Борисов назначи в четвъртък Маринела Петрова за зам.-министър на финансите на мястото на Карина Караиванова, която беше избрана от Народното събрание за председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Маринела Петрова е магистър по „Социално-икономическо планиране“ от УНСС и магистър по „Европеистика“ от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Следдипломната ѝ квалификация, в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия, е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС и умения за водене на преговори.

Професионалният ѝ път започва през 1992 г. като експерт в Агенцията за икономическо програмиране и развитие (впоследствие преименувана на Агенция за икономически анализи и прогнози), в която през май 2001 г. става директор на дирекция „Европейска интеграция“. От 2 ноември 2009 г. заема длъжността директор на дирекция „Европейски въпроси и политика“ в МФ, а от октомври 2010 г. досега бе директор на дирекция „Икономическа и финансова политика“ в същото ведомство.

На този пост Петрова отговаряше за изготвянето на Националната програма за реформи и Конвергентната програма, наблюдението по макроикономическите дисбаланси, подготовката на позициите и участие в съветите ЕКОФИН и др. Петрова има и пряка отговорност в подготовката на присъединяването на България към еврозоната.

На новия си пост освен досегашните си ресори Петрова ще поеме дълга, международните финансови институции, еврофондовете и държавните помощи, за които отговаряше Караиванова.

Маринела Петрова свободно владее английски език, ползва френски и руски.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?