Марковски: Делото срещу Иванчева е низ от примитивни компромати

Марковски: Делото срещу Иванчева е низ от примитивни компромати

Делото за подкуп срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е "низ от примитивни компромати". Това смята нейният адвокат Марин Марковски, ден след като втора съдебна инстанция остави подзащитната му в ареста.

"Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху кметицата на "Младост", повтори адвокатът тезата си, която защитаваше и на процеса.

Пред бТВ той обясни, че по протокол тя има единствено около два квадтратни сантиметра по външната дясна част на дланта. Когато е писала възражение, върху листа е бил протоколът за парите, които са броени там, твърди адвокатът. Той описа ситуацията с думите "забележете колко е просто".

Според разследването Иванчева е имала светещо вещество и по носа, като беше обяснено, че тя най-вероятно сама го е пренесла там. "Има една снимка как полицайка я хваща за устата. В един момент Иванчева вика "Искам моя адвокат" и полицайката я хваща за устата. Тази полицайка е с ръкавицата, ето тя е пренесла веществото. Това са фактите", заяви Марковски.

Той определи риториката на прокуратурата, от която заявиха, че "Иванчева е светнала като коледна елха", като детска мечта. "Прокуратурата ни връща към детството – светването като коледна елха е в мечтата на прокурора, свързана с детските му години", каза Марковски.

По думите му няма нито една среща между Иванчева и Ваклин, на която да му е искан подкуп (обвинението всъщност твърди, че Ваклин се е срещал само веднъж с нея, а е преговарял за сумите с Петко Дюлгеров, б.р.).

"Когато посредникът е поставил парите в колата и е излязъл, къде са гаранциите, че той демонстративно е поставил парите пред кметицата и зам.-кметицата?", попита Марковски.

След това Марковски насочи вниманието към ролята на Петко Дюлгеров: "Въпросът е той дали е действителен посредник или поставен комбинатор, който трябва да изобличи Иванчева - тук прокуратурата не можа да събере доказателства."

Адвокатът категорично отрече да има записи, в които Иванчева казва "Поставили сме Ваклин на колене, да си плати", както твърди обвинението, макар че преди ден прокурорът по делото, направи забележка, че цитира "по памет" такива данни от СРС, а медии го написаха като точен цитат.

"Това е абсолютна лъжа. Аз съм чел записите, такъв израз няма. От СРС-та такъв израз няма", категоричен е Марковски.

Адвокатът коментира още, че няма нито едно доказателство Иванчева да е поискала подкуп от 500 хил. евро от Александър Ваклин, каквото е новото ѝ обвинение - освен другото за получения подкуп. Според него парите може да поискани от посредника.

"Аз съм мъчително притеснен, защото авторитетът на прокуратурата означава доказателства и нищо повече", допълни Марковски.

"Има много хора, които биха желали да затрият кметицата, защото тя иска преди да се прави блок, да се правят градинки", обяви адвокатът. И уточни, че това "не е забранено от нито един закон". 

Споделяне

Още по темата

Още от България