Марси Рийс: Прозрачната собственост на медиите е свързана с върховенството на закона

Марси Рийс

Американският посланик в у нас Марси Рийс поиска още време, за да отговори на всички въпроси, които ѝ зададоха потребителите на социалната мрежа Фейсбук, включили се в кампанията "Ask the Ambassador".

"Радвам се, че толкова много от Вас използваха възможността да участват в нашата Фейсбук кампания "Ask the Ambassador". Понеже въпросите са толкова много, ние ще публикуваме моите отговори на Вашите въпроси в следващите няколко дни. Моля, бъдете търпеливи." С този призив Рийс обясни забавянето на отговорите, за които първоначално бе казано, че бъдат готови във вторник, 26 май.

Посланик Марси Рийс отговаря на част от поставените въпроси. "На този етап, САЩ не планират да откриват Консулство в Русе", гласи един от отговорите на дипломата.

По повод информацията, че действащи и бивши български правителствени служители са попаднали в забранителен списък за пътуване до САЩ, от посолството казват, че визовите данни са поверителни и не могат да разкрият самоличността им.

Посланик Рийс препоръчва на интернет-потребител, интересуващ се от възможностите за подкрепа на неправителствени организации, ангажирани с проекти в областта на културата и образование, да се обърне към Фондация "Америка за България".

"Усилията и дейностите в този сектор са изключително важни за бъдещето на България. Относно Вашия въпрос за наличните ресурси за финансиране на дейностите на неправителствените и други граждански организации, бих искала да Ви насоча към Фондация "Америка за България", която е много активна във финансирането на програми в България", отговарят от мисията на САЩ в София.

Американският посланик отговаря и на няколко въпроса, които са свързани със случващото се в Македония и Украйна

"Всички дълбоко съжаляваме за човешките жертви във връзка със събитията в и около Куманово и изказваме своите най-дълбоки съболезнования за семействата на убитите и ранените. Нашите мисли са със семействата на полицаите, които бяха убити по време на операцията и на гражданите, които бяха въвлечени в това насилие. Относно подробностите за инцидента, това е въпрос, който трябва да бъде коментиран от самите македонци", пише в отговора.

По повод на кризата в Украйна, Марси Рийс коментира: "САЩ и ЕС изразиха категорична позиция относно незаконното анексиране на Крим от страна на Русия, както и нейната подкрепа за силите, действащи нелегално в Източна Украйна"

Рийс отговаря и на въпрос свързан с хибридната война, която се води през различни информационни канали. "Особено важно е всички консуматори на медийно съдържание да разбират, че информацията не винаги е истински обективна. Осведомеността по отношение на това кой притежава дадена медия и какви са неговите предпочитания е от особено значение за по-доброто разбиране на информацията, която този източник предоставя. Ето защо прозрачността при собствеността на медиите е един от принципите на върховенството на закона, които аз най-силно подкрепям", пише Марси Рийс.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?