Мартин Димитров е сигурен, че ще възникне нова партия

Емил Кабаиванов: На изборите с партньори, но без коалиции

Мартин Димитров, сн. БГНЕС

Изключените и напускащи СДС заради несъгласие с новото ръководство ще създадат нова партия. Това даде да се разбере бившият председател на СДС Мартин Димитров, който заедно с още двама депутати от партията бе изключен от нея.

"Държа на това човек да води битка, да има принципи и да изпълнява това, за което е бил избран от хората, така че. . . И съм сигурен, че след като СДС вече не е СДС и вече не е това, което трябва да бъде, аз съм сигурен, че такава партия ще възникне. . . независимо от опитите на ГЕРБ да няма истинска конкуренция, защото то оттам тръгва всичко”, каза Димитров в интервю за БНР в неделя.

"Превърнаха СДС от една партия с морал и принципи, която водеше битка с олигархията, ако щете с мафията в България, която се опитваше да помогне на свободните хора и малкия, и среден бизнес, в едно зависимо нещо от ГЕРБ, което няма ни морал, ни принципи, нито води някаква битка, нито има идеи. Това е целият проблем”, заяви Мартин Димитров.

Той добави, че за него е било важно да постъпи честно с хората и да каже цялата истина накъде водят СДС в момента. „Тази истина не им хареса и затова се стигна до тук”, каза изключеният от партията депутат, визирайки нейното ново ръководство.

"И да ви кажа честно, в личен план аз съм доволен, че така се развиха нещата, защото ако някой си играе слуга и лакей на когото и да било, моето място не е там”, заключи Мартин Димитров.

Емил Кабаиванов: На изборите с партньори, но без коалиции

Когато най-висшият орган на партията, националният съвет, където е представена цялата партия, ти дава една оценка и прибягва към най-тежкото наказание, обикновено вината не е в националния съвет. Тези трима наши бивши членове трябва да търсят вината в себе си. Те я търсят навсякъде другаде – в ГЕРБ, че се месело, че ние не сме спазвали принципи, отговори също в ефира на БНР председателят на СДС Емил Кабаиванов.

По думите му „при Мартин чашата преля това, че си е позволил като физическо лице - в нарушение на решението на националния съвет, когато създадохме "Синята коалиция" – заедно с Иван Костов да представляват "Синята коалиция" не като председател, а като физическо лице”.

Кабаиванов заяви, че бъдещето на СДС е „категорично самостоятелно явяване на изборите заедно с партньори, но без да правим нови коалиции”.

„Законът позволява да бъдат подписани политически споразумения и в нашите листи със съгласието и одобрението на областните организации да бъдат включени изявени десни авторитети, които могат да бъдат и нечленове на партии, могат да бъдат и членове на някои от по-малките десни политически субекти”, обясни той.

Не се надяваме на нови коалиции, сглобени както синята, за да влезем в парламента, каза Кабаиванов и добави, че в СДС не се надявате на ГЕРБ да ги подкрепя по един или друг начин. На следващия национален съвет той щял да предложи да се гласува реабилитация на всички членове, изключени от СДС през годините от 98-а насам. Попитан дали тази реабилитация ще включва, например, Евгений Бакърджиев, Кабаиванов каза: Не, тук не става въпрос да връщаме лидери в партията, а да върнем хора.

Той е убеден, че в някои от депутатите, които са все още членове на СДС, „ще има процес на оценка на действията и анализ, и че някои от тях ще се завърнат отново при нас”.

Споделяне

Още по темата

Още от България