Маски, факели и "Сурва" купон завладяват Перник за три дни

Перник влиза във вихъра на маскарадния купон, факелно, сурвакарско и кукерско шествие за 28-ми път от 25 януари, когато се открива световноизвестният фестивал "Сурва".

В него ще участват над 7500 души от девет държави, като чуждестранните гости ще участват в извънсъстезателните прояви и шествия, а българските претенденти за златната, сребърната и бронзовата маска на тазгодишното издание са разпределени в четири категории с две възрастови групи като сурвакари и кукери.

Участниците във фестивала са рекордни от началото на провеждането на феста, обяви преди дни кметът на града Вяра Церовска. Хиляди се очаква да са и зрителите на маскарадните шествия в събота и неделя, преди авторитетно жури да определи най-атрактивните маски с помощта на публиката.

Заместник-кметът на града Севдалина Ковачева обясни, че с всяка година фестивалът се разраства и за първа година над 120 групи ще се включат в маскарадните дефилета, като групите са от 40 общини и 17 области както от страната, така и от чужбина. "Този огромен интерес след себе си води и все повече и повече зрители“, допълни тя.

Заради големия интерес към фестивала, от "Български държавни железници" обявиха, че пускат допълнителни вагони към съставите  на двадесет и шест влака, които се движат по направленията Кюстендил, Благоевград и Дупница и преминават през Перник. Пускат се и шест извънредни влака от София до Перник.

Купонът ще започне в петък със забавления за деца. Общинският младежки дом ще е домакин на работилница за маски и през трите дни на феста. В следобеда ще се състои младежко маскарадно дефиле и факелно шествие преди да се даде официален старт 28-ото издание на "Сурва", предвижда програмата на фестивала. Чуждестранните участници ще се включат със свое представление в откриващото шоу.

Състезателни маскарадни шествия ще има през целия ден в събота и неделя. Те ще са съпътствани от творчески ателиета за марионетки и колажи, кулинарно шоу, фолклорна програма с множество интересни интересни елементи свързани с българска маскарадна традиция.

Кметът на града обясни пред журналисти, че програмата на "Сурва" има и много допълнителни мероприятия, които да позволят на всеки от гостите в Перник да бъде част от атмосферата на фестивала.

По думите ѝ неслучайно фестивалът е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. "Защото всичко, което се случва в Перник е истинско – и участниците, и ритуалите, и гозбите, и хората, и настроението на перничани“, каза Церовска. Според нея това, че в маскарадните игри ще се включат и 1300 деца показва, че традицията е жива и ще продължи.

Фестивалът води своето начало от 1966 година насам, когато за първи път се провежда "Зимен карнавал“ в град Перник. През следващата година събитието получава статут на национален фестивал, а през 1985 година – на международен. Мероприятието се провежда ежегодно без прекъсване от 2008 година насам, като всяка години присъстват над 6000 участващи. През 2010 г. Перник е обявен за Европейска столица на маскарада.

"Сурва“ е може би най-важното събитие в културната програма на община Перник, както и едно от най-важните в страната, тъй като единствено тук може да се наблюдават на едно място столетните маскарадни традиции на българите от всички краища на страната.

Споделяне

Още от Общество

Какво да се прави при бързото разрастване на коронавирусната зараза?