Масларова ще проверява “Ню имидж” за децата актьори

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова разпореди незабавна проверка на дейността на компанията “Ню имидж”, собственик на “Бояна филм”. Това стана ясно във вторник след среща на Масларова с Инициативен комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрии.

От организацията твърдят, че малолетни работели за филмовата компания без разрешение на Главна инспекция на труда, условията на труд са лоши,  а родителите на малчуганите не смеели да се оплачат, заради парите, които получават за снимките.

В сряда от компанията отрекоха обвиненията и обявиха, че са изпълнили всички законови изисквания за ангажиране на деца в заснемането на кино-продукции, като за целта е поискано писменото съгласие от на родителите.

“Ню Имидж” посочиха още, че осигурява медицинско наблюдение, както и транспорт до и от мястото на снимките, храна и напитки, а също и почивка и подходящи развлечения.

По думите на Масларова проверявана ще бъде не само компанията, но и родителите, чиито деца участват във филмови продукции. Ако се установят нарушения на закона, ще има санкции и за безотговорните родители.

Това, че родителите знаят, че е забранено децата да полагат нощен труд, не ги освобождава от отговорност, коментира още социалният министър.

Тя допълни, че ще настоява за промени в Закона за закрила на детето, тъй като в момента Агенцията за закрила на детето не може да се намесва в случаите, отнасящи се до търговските дружество, каквото е и “Ню Имидж”.

Споделяне

Още по темата

Още от България