Масоните в съдебната власт останаха безотчетни, но не и членовете на Съюза на съдиите

Масоните в съдебната власт останаха безотчетни, но не и членовете на Съюза на съдиите

Парламентът за пореден път не видя проблем с членството в масонски ложи и други тайни организации в съдебната власт, но за сметка на това депутатите решиха да “разкрият“ всички членове на Съюза на съдиите в България (ССБ). Това стана в сряда по време на обсъждането на проекта за промени в Закона за съдебната власт.

По ирония двете събития се случиха едно след друго. Първо депутатите отхвърлиха предложението на Министерството на правосъдието да се декларира членството на магистрати в “неперсонифицирани“ организации, което хвърля сянка върху независимостта им.

Министър Екатерина Захариева обясни на народните представители, че предложението засяга именно масонските ложи и други тайни организации. Ако членството не бъде декларирано и после бъде разкрито, тези хора трябва да напуснат системата, предвиждаше законопроектът.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) определи предложението като “абсурдно“. “И да членувате в земеделска кооперация, ако някой каже, че правилата на кооперацията не са достатъчно публични, това пак ще се окаже проблем“, обясни той. Кирилов допълни, че масонските ложи са напълно официално регистрирани в съдилищата.

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обясни, че изобщо не разбира какво има преди правосъдното министерство под “членство в неперсонифицирани организации“.

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев обясни, че в Шотландия подобни правила работят. Той даде пример с казус от тази държава, когато съдия и прокурор по едно дело са се оказали членове на една и съща ложа. Това е създало съмнения за безпристрастността на двамата и те са били отстранени, обясни той

Емил Димитров (ПФ) предложи на Калпакчиев да станете съдия в Шотландия. “Опитът на Шотландия е изключително богат, там носят и полички, което при нас се смята за неприемливо. Ние тук отговаряме за българската съдебна система“, каза Димитров.

Така с почти пълно единодушие депутатите отхвърлиха предложението за разкриването на масонските зависимости в съдебната система. “За“ предложението гласуваха само от Реформаторския блок.

Веднага след това депутатите приеха всички членове на съсловни организации да декларират своето членство пред Висшия съдебен съвет. Поправката в закона е насочена главно към Съюза на съдиите в България, чиито членове нямат почти никакъв шанс за издигане в кариерата заради опозиционното поведение на организацията. Така мнозинството във ВСС ще получава наготово информация кой на коя организация е член и ще може да съобразява своите решение с този факт.

Най-яркият пример за „лова на вещици“ в системата е двукратното отхвърляне без мотиви на кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

Калин Калпакчиев коментира, че членовете на ССБ не са “клетки на терористични организации, посягащи към коричката на председателите на съдилища и няма нужда да бъдат стигматизирани“.

Петър Славов от РБ предупреди, че това правило може да стане източник на “лов на вещици“. Той даде пример със синдикалните организации, които не са длъжни да декларират членовете си пред работодателите заради опсността от конфликти.

Екатерина Захариева напомни, че това изискване го няма нито за депутатите, нито за министрите, нито за другите държавни служители. Най-големият защитник на декларирането на членството се оказа Четин Казак (ДПС), който обяви, че магистратите са различни от всички останали и за тях това трябва да важи. В крайна сметка всички гласуваха в полза на декларирането на членството пред ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България