Медиите в България стават все по-зависими

Страната ни се срина до 87-мо място в класацията на "Репортери без граници"

Медиите в България стават все по-зависими

За една година България се срина от 80 на 87 място по свобода на медиите от 179 държави в изследването. Това показват данните от редовния годишен доклад за 2013 г. на неправителствената организация Репортери без граници. На първите места в класацията традиционно са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните – Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Проблемът със свободата на словото в България се коментира и от почти всички посланици у нас на страните членки на Европейския съюз. Дори новата американска посланичка Марси Рийс, която е в София само от няколко месеца, в едно от първите си интервюта споменава, че знае за оказан политически и икономически натиск върху български журналисти. "За да избегнат този натиск, те си налагат самоцензура", изтъкна посланикът.

С тази позиция страната ни се нарежда на последно място в Европейския съюз. Единствената друга страна членка на съюза под 80-о място е Гърция, която е на 84-о място, като в предишната класация е била на 70-о.

В частта на доклада за ЕС се отбелязва, че статуквото се е запазило в повечето страни от съюза. 16 от тях са в челните 30 места по свобода на медиите. Това на пръв поглед е окуражаващо, но то прикрива бавната ерозия на европейския модел в резултат на несъответствия и тревожни развития в другите 11 страни, някои от които са паднали под 80-о място.


"Институциите въвеждат опасно ограничаващи свободата на пресата закони, като в Унгария (56-о място, спад с 16 места) и Гърция (84-о място, спад с 14 места)", се отбелязва в доклада на "Репортери без граници".


За България се казва, че обещанията за реформа не са изпълнени, а интернет е престанал да е безопасно място за журналистите на свободна практика.

Трите страни, които непосредствено изпреварват България в класацията са Гърция, Косово и Гвинея.


"Репортери без граници" изготвят класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация, отбелязва Франс прес.


Първите три страни в класацията са с оценки 6.38 за Финландия, 6.48 за Холандия и 6.52 за Норвегия. Оценката на България е 28.58. Последните три страни в класацията са с оценки
79.14 за Туркменистан, 83.90 за Северна Корея и 84.83 за Еритрея.


Световната карта на свободата на пресата за 2013 г. има пет цветови зони. Бялата е за страните в добра ситуация като скандинавските страни, Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Чехия, Германия или Канада.

Жълтата зона е за страни в задоволително положение като Австралия, Великобритания, САЩ, Испания или Франция.

България се намира в третата, оранжева зона на "забележимите проблеми", заедно със страни като Румъния, Южна Корея, Япония, Италия и Унгария.


Четвъртата, червена зона, е на страните в тежко положение като Украйна (126-о място, спад с 10 места), Индия, (140-о място, спад с 9 места), Русия (148-о място), Беларус (157-о място, покачване с 11 места) или Пакистан (159-о място, спад от 8 места).


Петата, черна зона, е за страни в много тежко положение по отношение на свободата на пресата. В нея влизат страни като Саудитска Арабия (163-о място, спад с 5 места), Куба (171-о място, спад от 4 места), Китай (173-о място, покачване с 1 място), Иран (174-о място, покачване с 1 място) или Сирия (176-о място, без промяна).

Споделяне

Още по темата

Още от България