Медици защитиха шефа на болницата в Сандански и заплашиха с оставки, ако го отстранят

Д-р Тонев: Добавих дъщеря си в последния момент, не съм имал предварителен план да предреди нуждаещи се

Д-р Илия Тонев

Медицинският персонал на болницата в Сандански излезе с писмо в защита на директора на лечебното заведение, който бе посочен като главен виновник за ваксинирането на общински съветници и дъщеря му в разрез с имунизационния план.

Преди ден здравният министър Костадин Ангелов обяви резултатите от проверката, която показва, че 24 души са ваксинирани без да попадат в първата фаза, която обхваща медицински служители. Ангелов каза, че ако беше принципал на болницата, би уволнин директора ѝ, но тъй като тя е общинска, не може да го направи.

Медици от болницата обаче изразиха готовност да напуснат, ако се стигне до уволнение на управителя д-р Илия Тонев.

"Заявяваме най-отговорно, че като работещи на първа линия и вече ваксинирани, процентът на желаещи и убедени в имунизацията лица е незначителен, и това категорично би било проблем за масовата ваксинация на нацията, каквато е основната цел.

При създалата се ситуация във връзка с проведената ваксинация срещу Covid-19 на 8.01 и 09.01.2021 г. и след официалното изявление на Министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, декларираме, че поемаме споделена отговорност с управителя на МБАЛ "Югозападна болница" ООД д-р Илия Тонев, като заявяваме, че при каквито и да е наложени санкции спрямо д-р Илия Тонев, напускаме лечебното заведение като негови служители, подавайки предизвестие за напускане в тридневен срок", написаха медиците в своя декларация.

"От списъка не се явиха хора. Ваксината, която се разтваря, има срок от два до шест часа. Обаждахме се на всички – не искат", разказа медицинската сестра Янка Паскова пред бТВ.

Д-р Станоев, който е началник на кардиологичното отделение в болницата, определи изказванията на здравния министър Костадин Ангелов като обидни. "Д-р Тонев е добър управител", каза още Станоев.

Самият Тонев каза в петък пред БНТ, че няма информация за съдържанието на доклада по проверката. Протоколът все още не му е връчен по надлежния ред. Той заяви, че не се чувства виновен.

"При първата ваксинация липсваха достатъчно подробни инструкции, не се чувствам виновен, че съм употребил всички предоставени ми от РЗИ дози с ваксина. Към момента не мога да отговоря дали ще подам оставка зависи от съдържанието на констативния протокол и дали са намерени сериозни нарушения", уточни д-р Тонев.

За ваксинирането на дъщеря му той обясни, че е била добавена в последния момент към списъка с идеята да не бъдат похабени ваксини. "Не е било предварителен план, защото аз имам две деца. Другото ми дете не е ваксинирано, явно, че не съм бил с подготвен план да уредя дъщеря си или да прередя други нуждаещи се", каза Тонев.

Според него отказът на хората да бъдат ваксинирани се дължи на слабата организация на кампаниите. "За съжаление, кампаниите не са организирани по начин, по който да грантират употребата на голям процент от доставените ваксини. Непрекъснато списъците се обновяваха в хода на самите кампании по ваксинации, защото имаше много персонал, който се отказваше", обясни д-р Тонев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България