Медицински сестри осъдиха сайта "ПИК" за обиди и клевети

Мая Илиева

Медицинските работници Мая Илиева и Бойка Атанасова осъдиха сайта "ПИК" пред Софийския районен съд за разпространяване на клеветнически и обидни твърдения. Жълтото интернет издание, което защитава правителството на Бойко Борисов, е осъдено за две статии, публикувани в началото на протестите на медицинските сестри, които настояваха за достойно заплащане на техния труд.

На 19 февруари лидерът на Синдиката на медицинските сетри Мая Илиева каза пред Mediapool, че тя и нейните колежки ще излязат на 1 март на шествие заради неизпълнени от страна на здравните власти обещания. Протестът бе организиран, защото на много места властите не бяха изпълнили обещанивето си да увеличат до 950 лева заплатите на медицинските сестри.

На 20 февруари ПИК реагира на протестите срещу правителството с две позорящи статии. Едната бе озаглавена "Менте синдикалистки около Мая Манолова налазиха Пирогов – "медсестрите" готвят нови бунтове и протести под прозорците на Борисов" (Документи).  Другата статия бе "ЗАПОЧНА СЕ: Схемаджийките на Мая Манолова плашат "Пирогов" с протест и рекетират с фалшиви новини".

Мая Илиева завежда срещу сайта жалба за уронване на честта, достойнството и доброто име, увреждане на професионалната репутация на сетрите. "ПИК" отговаря, че статиите са продукт на мнението на автора за протеста на медицинските сестри. В крайна сметка по делото явно не са представени документи, които да удостоверяват направените твърдения.

Илиева е наречена "менте синдакалистка", обвинена е, че "готви с други лица бунтове", че е  "присъдружна към клика", че извършва "набези като част от клика на улични активисти", че е "уличен метежник", "провокатор", че "рекетира с фалшиви новини", "извършва незаконна синдикална дейност", "плюе и клевети лекари, хирурзи, ръководители на болници".

"Неоснователни са доводите (на ПИК), че твърденията в статията представляват упражняване на правото на мнение на автора и оценъчни твърдения за протестните действия на медицинските специалисти", пише съдът.

В решението се допълва, че не може твърдение на автора да се представя като  факт, който се е случил, а след това да се окачестви като оценъчно съждение или оценка.

Мая Илиева получава поисканите от нея 5000 лева обезщетение. Решението на съда може да се обжалва.

Нейната колежка от "Пирогов" Бойка Атанасова осъжда "ПИК" за 4500 лева за същите две статии. Тя завежда иск за изнесени клевети и обиди спрямо нея. Атанасова е физиотерапевт, която беше част от "кликата на петте "медицински сестри", които бяха опънали за ден палатки под прозорците на Бойко Боросов в Министерския съвет".

"ПИК" написа, че той ги е приел на безпрецедентен многочасов разговор, в който те са плюли и клеветили лекари, хирурзи, ръководители на болници с напълно недоказани и до днес обвинения…".

Сайтът пише, че има документи, които разобличават протестиращите медицински служители. Въпросните изводи ще струват на сайта 4500 лева за разпространените клевети и обиди, ако горната инстанция потвърди решението на Софийския районен съд.

Около две седмици след статиите на ПИК пет от протестиращите медицински сетри се барикадираха за близо денонощие в сградата на Народното събрание. Те отказаха да напуснат сградата след заседанието на парламентарната здравна комисия, а на следващата сутрин напрежението ескалира, след като Бойка Атанасова излезе на външния перваз на един от прозорците и отказваше да слезе повече от час.

Атанасова отказваше да влезе обратно в сградата, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие. Тя твърдеше, че е удряна и блъскана от охранителите. НСО обаче отрече и каза, че охраната е била бутана от жената. Протестът на сестрите в крайна сметка стана повод за скандал в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България