Медицинският съвет към правителството оцеля само две седмици

Медицинският съвет към правителството оцеля само две седмици

Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейността си. Това заяви  председателят на органа проф. Коста Костов пред радио "Дарик". Информацията беше потвърдена и от други членове на съвета.

"Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме свършили работа като създадохме доклад - наръчник за медиците, как да действат при лечението на Covid-19. Ще продължим да изпълняваме дълга си на лекари-специалисти и да консултираме колегите на първата линия. Ще работим обаче на доброволни начала без институционална шапка", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред "Монитор".

Ще обсъдим и решим въпроса в неделя, когато имаме онлайн заседание, каза д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър и член на Медицинския съвет.

Структурата от специалисти беше създадена преди две седмици. Целта беше да създаде пълен набор документация за всичко в областта на терапията на коронавируса, която е проверена към момента, за да е в услуга на лекуващите лекари и те да не се подвеждат по непотвърдени методи.

В петък Медицинският съвет обяви, че е издал наръчник от 400 страници с медицински насоки към специалистите.

Преди дни Медицинският съвет и Националният оперативен щаб влязоха в спор относно масовото тестване на населението за Covid-19.

Инфекционистът д-р Атанас Мангъров настоя за повсеместен скрининг с бързи тестове за установяване на Covid-19. От Оперативния щаб обаче отхвърлиха предложението с аргумента, че  тези тестове дават подвеждащи резултати и дадоха конкретни примери.

Според Националния оперативен щаб към момента единствено надеждният тест е т. нар. PCR тест, с който работят лабораториите за потвърждаване на инфекцията в цял свят.

Премиерът Бойко Борисов призова д-р Мангъров да не настоява повече за скрининга с бързите тестове.

Спор имаше и за носенето на защитните маски. Стигна се дотам, че премиерът лично да разкритикува инфекционистът доц. Мангъров за позицията му, че от маските няма особен смисъл.

Тази визия противоречеше на заповедта на здравния министър маски да се носят на публични открити и закрити места. Заповедта беше отменена няколко часа след като бе издадена.

Към момента Бойко Борисов не е разписвал заповед за разпускане на медицинския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България