Доц. Мангъров: Трябва да се изолират болните и застрашените, а не цялото общество

"Не искам да умират хора, а да кажа как според мен и науката да умрат по-малко хора"

Доц. Мангъров: Трябва да се изолират болните и застрашените, а не цялото общество

При всяко инфекциозно заболяване, при което има епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни и които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка. Това коментира във вторник пред бТВ специалистът по инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров.

По думите му ако не се действа правилно, от коронавируса ще умрат повече хора. "В момента, в който страната се отвори, всичко ще се омеша. И когато отново припламне искра, всичко ще почне отначало", посочи той.

По повод нападките на премиера Бойко Борисов по негов адрес, че говори без да носи отговорност колко души ще умрат, Мангъров заяви: "Аз не искам да умират хора. Опитвам се да кажа какво би трябвало да се направи, според мен и науката, за да умират по-малко хора".

Мангъров влезе в противоречия с щаба срещу разпространението на болестта и влезе в състава на Медицинския съвет към премиера Бойко Борисов, който обаче просъществува само две седмици като консултативно звено, натоварено със задачата да дава препоръки в бобрата с Covid-19.

"В устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някой иска да ме вкара в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. А именно думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам", заяви във вторник Мангъров.

Той за пореден път обясни защо е важно според него да се правят бързи тестове за наличие на антитела.

"В момента, като продължаваме да изследваме хората, които отделят вируса, това не ни носи кой знае каква информация", коментирай той. Според него е по-важно да се изследват антителата и да се види колко души са изкарали или не заболяването и въз основа на това да се направят изводи какво ни очаква.

"Анализите показват, че това, което се случва сега, се е случвало многократно в миналото – през 2007, 2008 и 2015 г. Нищо особено няма да се случи, няма да има Армагедон", коментира още Мангъров. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате да свърши служебното правителство?