Медийната сделка на Пеевски скоростно влезе в КЗК

"Ню Имидж Медия" ще се казва новият издател на вестниците "Телегроф" и "Монитор"

Делян Пеевски

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е уведомена от неработило досега дружество на "Ню Бояна филм", че иска да придобие 50 процента от медийния бизнес на фирмата "Интръст", която е еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. По случая е образувана преписка, съобщиха от антимонополната комисия в петък.

Действията на купувача идват два дни, след като бе обявено, че Пеевски продава на "Ню Имидж България" половината от дяла си в групата "Телеграф Медиа", която издава вестниците "Телеграф", Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и шуменското издание "Борба".

Макар да беше съобщено, че за сделката ще бъде създадено ново дружество, в което "Интръст" и "Ню Имидж България" ще имат равни дялове, сега става ясно, че концентрацията ще се осъществи чрез дружеството "Ню Бояна Дивелопмънт" ЕООД, което е създадено през 2015 г. с уставен капитал от 2 лв. и досега не е изпълнявало дейност. Негов собственик е "Ню Бояна филм", чийто представител в момента е Ярив Лернер. Преди това такъв е бил Дейвид Варод. Кой притежава акциите не става ясно от Търговския регистър. Според "Дакси" това е "Ню Имидж България".

Самата фирма "Ню Бояна Дивелопмънт" в момента е в процес на преобразуване, което предстои да бъде вписано в Търговския регистър. Новото ѝ име ще е "Ню Имидж Медия" ЕООД. Тя също така променя предмета си на дейност от филмопроизводство и аудио-визуални услуги на издаване на медийна, издателска и разпространителска дейност.

В съобщението си КЗК посочва, че "не се очаква операцията да окаже въздействие върху продуктово-географски пазари в страната, тъй като характерът на извършваната от участниците в концентрацията дейност не позволява идентифицирането на пазари, върху които сделката ще окаже въздействие, поради липсата на хоризонтални и вертикални ефекти,
както и липса на отношения на свързани пазари".

Комисията посочва, че в рамките на производството всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната. Това трябва да стане в седемдневен срок и да бъде подкрепено със съответни доказателства.

Практиката сочи, че в подобни случаи одобрението от КЗК на сделката е формално и надали ще има пречки пред концентрацията, за която се твърди, че цели легитимиране на "Ню Имидж" като медиен играч и придобиване съвместно с Пеевски на частната телевизия бТВ, както и да изчисти имиджа на депутата от ДПС, за когото в деня на обявяването на сделката от "репортери без граница" посочиха, че има голям принос за влошаването на медийната среда в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?