Медведев предупреди Украйна, че изчерпва газовия аванс до 3-4 дни

Медведев предупреди Украйна, че изчерпва газовия аванс до 3-4 дни

При сегашното ниво на ползване на руски природен газ от Украйна, внесеното от "Нафтогаз" авансово плащане за суровината ще стигне само са още 3-4 дни, предупреди руският премиер Дмитрий Медведев в петък по време на съвещание в президента Владимир Путин, предадоха руските медии в петък.

Медведев припомня, че доставките на руски газ за Украйна в момента се правят само в режим на предплащане, по който плащанията вървят слабо и авансът не е толкова голям, че газоснабдяването да продължава дълго време, още повече след като "Нафтогаз" е увеличила двойно заявките си за петък.

Ако предишния ден искането бе за 30 млн. куб. м, сега са заявени 45 млн. куб. м, посочва "Ведомости".

Ще доставяме газ, докато има пари, отчитайки и количествата, които доставяме по алтернативен маршрут за Донецката народна република и Луганската народна република за хуманитарни цели, заяви Медведев.

Путин от своя страна възложи на правителството да се придържа строго към договорните задължения за доставка на газ за Украйна.

В същото време стана ясно, че "Газпром" е увеличил доставките на синьо гориво за Донбас по молба на "Нафтогаз" и те вече се правят по нов маршрут, предаде ТАСС, цитирайки шефът на руския монополист Алексей Милер..

От вчера следобед Газпром доставя 12 млн. куб метра газ дневно през станциите "Прохоровка" и "Платово", които са разположени на границата на Луганска и Донецка области. "Нафогаз" преди транспортираше гориво по друг маршрут.

Решението за газови доставка през "Прохоровка" и "Платово" е взето по нареждане на руския премиер Дмитрий Медведев, който в четвъртък на правителствено заседание възложи на енергийното министерство и на "Газпром" да подготвят предложения за доставки
на газ в югоизточните региони на Украйна.

Ръководителят на "Нафтогаз" Андрей Коболев обаче посочи, че Киев няма да плаща тези доставки, а между руската и украинската страна няма представители, които биха могли да регулират количеството на транспортирания газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес