Меглена Кунева поиска жена за главен прокурор

Инициаторката на нова дясна партия предлага разширяване на ветото върху съдебния закон

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Лидерът на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева застъпи в петък изцяло позицията на неправителствените организации по въпроса за прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и изключи всякаква възможност настоящият му състав да избере следващия главен прокурор.

Бившият еврокомисар и инициатор за създаването на нова дясноцентристка партия обеща оттук насетне да говори по темата за избор на главен прокурор и от гледна точка на факта, че жени магистрати никога не са оглавявали двете върховни съдилища - ВКС и ВАС и не са били избирани за главен прокурор.

Според Кунева това положение не било европейско.

Лидерът на Сдружение "България на гражданите" се обяви и за изваждането на прокуратурата и следствието от съдебната власт и настоя за незабавно въвеждане на преки избори сред всички магистрати за членове на ВСС.

"Промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) не целят да укрепят независимостта на съдебната власт, а обратното. Търсят се всякакви оправдания в закона да не залегнат важни за съдебната власт въпроси – прекият избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на съдийска и прокурорска колегии, нови по-ясно регламентирани правила за атестирането на магистратите", коментира Кунева и допълни, че управляващите отлагат въвеждането на прекия избор с "непонятни аргументи".

Промените в Закона за съдебната власт въвеждат единствено възможността за въвеждането на пряк вот, но от 2017 година, когато трябва да бъде излъчен по-следващия ВСС.

Според Меглена Кунева изпълнителната и законодателната власт трябва да използват активната позиция на съдиите, които за първи път от години решиха да участват в реформата на съдебната система.

Кунева разкритикува поведението на премиера Бойко Борисов, който си позволи, по думите ѝ, да диктува първото вето на президента Росен Плевнелиев. Тя определи това като уронване на авторитета на тази институция.

"Това е обидно и за партия ГЕРБ, защото никой не разпознава нейните усилия и буквално ѝ се нарежда какво да прави, което не е за първи път", добави Кунева.

Тя коментира още, че ветото на Плевнелиев е недостатъчно и трябва да бъде разширено, като се отчетат мненията на Европейската комисия и неправителствените организации.

На пресконференцията присъства и адвокат Георги Атанасов, който е член на сдружението. Той илюстрират опитите на изпълнителната власт да постави в зависимост съдиите с пример от заседанието на Форума на съдилищата в България, проведено на 6 март, чието начало било отложено с около 20 минути, за да се изчака пристигането на вътрешния министър Цветан Цветанов.

"Не желая на живея в държава, в която вътрешният министър обяснява, че МВР и съдът са като скачени съдове, което е правен абсурд. Не желая да живея в държава, в която министърът на вътрешните работи обяснява, че ежедневно води разговори със съдии. В своята функция вътрешният министър няма законово право да говори със съдии извън процеса", каза адвокат Атанасов.

Кунева обяви, че подкрепя протеста срещу промените в Закона за горите, но няма намерение нейната организация "да го яхне".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?