Мехмед Дикме: ДПС отдавна има проблем с електората си

Мехмед Дикме

Движението за права и свободи отдавна има проблем с електората си. За да го реши и за да компенсира загубата от мюсюлманските гласове, ръководството на движението е насочило усилията си към овладяване на ромските гласове. Това обясни във вторник бившият депутат и земеделски министър, напуснал ДПС през 2007 година, Мехмед Дикме.

Пред Нова телевизия той определи като "неправилно" разпореждането на ЦИК декларациите за гласуване в Турция да се попълват само на кирилица, и попита защо българското правителство чрез посолствата не е създало училища в Турция, в които да се учи български език.

"Когато търсим причина да попречим на някого да гласува, винаги можем да намерим много поводи и доводи", допълни Дикме.

Според него не трябва да се прави разлика между българските граждани в Турция, Германия или която и да е друга страна. Затова Дикме осъди протестите на "Обединени патриоти", които блокираха границата с Турция, за да спрат изборния туризъм.

"За първи път в Турция се питат дали има участие на българската държава в опорочаването на изборите. Картината с бутането на възрастната жена на границата създава лош имидж на държавата и ще бъде показана по всяка телевизия в Турция", каза Дикме, имайки предвид действията на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Според бившият земеделски министър обаче по-показателно за проблема на ДПС с електората от загубата на гласове в Турция е отстъплението му в района на Кърджали. Там движението остава първа политическа сила, но със значително по-нисък резултат в сравнение с изборите през 2014-та. Според Дикме загубените гласове не са само за сметка на партията на Лютви Местан ДОСТ, което според него означава, че в Кърджали се е провел вот срещу статуквото.

"Няма толкова етнически българи в района, колкото гласове има извън тези за ДПС и ДОСТ. Над 70 хиляди етнически гласове бяха срещу статуквото. В България живеят над 12% мюсюлмани и тези хора трябва да намерят своето представителство. Един-единствен човек се опитва да ги контролира и да се възползва от тях и това е Ахмед Доган", каза Дикме.

Той посочи Андрей Луканов, Иван Костов и Ахмед Доган като виновници за „проваления преход в България“ и определи почетния лидер на ДПС, че с „обръчи от фирми“ е спечелил почти всички големи обществени поръчки, особено в строителството.

"Ако ДАНС влезе в една къща в Бояна, ще намери много документи за проваления преход", уточни Дикме.

"Най-големият проблем на малцинствата в България е Ахмед Доган. Неговото бъдеще, както и това на ДПС, зависи от референдума в Турция след две седмици. Не може ДПС да съществува, без да има пряка връзка със своите избиратели отвъд границата", каза Дикме.

Споделяне

Още от Избори 2017

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?