Мехмед Дикме: ДПС отдавна има проблем с електората си

Мехмед Дикме

Движението за права и свободи отдавна има проблем с електората си. За да го реши и за да компенсира загубата от мюсюлманските гласове, ръководството на движението е насочило усилията си към овладяване на ромските гласове. Това обясни във вторник бившият депутат и земеделски министър, напуснал ДПС през 2007 година, Мехмед Дикме.

Пред Нова телевизия той определи като "неправилно" разпореждането на ЦИК декларациите за гласуване в Турция да се попълват само на кирилица, и попита защо българското правителство чрез посолствата не е създало училища в Турция, в които да се учи български език.

"Когато търсим причина да попречим на някого да гласува, винаги можем да намерим много поводи и доводи", допълни Дикме.

Според него не трябва да се прави разлика между българските граждани в Турция, Германия или която и да е друга страна. Затова Дикме осъди протестите на "Обединени патриоти", които блокираха границата с Турция, за да спрат изборния туризъм.

"За първи път в Турция се питат дали има участие на българската държава в опорочаването на изборите. Картината с бутането на възрастната жена на границата създава лош имидж на държавата и ще бъде показана по всяка телевизия в Турция", каза Дикме, имайки предвид действията на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Според бившият земеделски министър обаче по-показателно за проблема на ДПС с електората от загубата на гласове в Турция е отстъплението му в района на Кърджали. Там движението остава първа политическа сила, но със значително по-нисък резултат в сравнение с изборите през 2014-та. Според Дикме загубените гласове не са само за сметка на партията на Лютви Местан ДОСТ, което според него означава, че в Кърджали се е провел вот срещу статуквото.

"Няма толкова етнически българи в района, колкото гласове има извън тези за ДПС и ДОСТ. Над 70 хиляди етнически гласове бяха срещу статуквото. В България живеят над 12% мюсюлмани и тези хора трябва да намерят своето представителство. Един-единствен човек се опитва да ги контролира и да се възползва от тях и това е Ахмед Доган", каза Дикме.

Той посочи Андрей Луканов, Иван Костов и Ахмед Доган като виновници за „проваления преход в България“ и определи почетния лидер на ДПС, че с „обръчи от фирми“ е спечелил почти всички големи обществени поръчки, особено в строителството.

"Ако ДАНС влезе в една къща в Бояна, ще намери много документи за проваления преход", уточни Дикме.

"Най-големият проблем на малцинствата в България е Ахмед Доган. Неговото бъдеще, както и това на ДПС, зависи от референдума в Турция след две седмици. Не може ДПС да съществува, без да има пряка връзка със своите избиратели отвъд границата", каза Дикме.

Споделяне

Още от Избори 2017