Менда Стоянова: Излишни са 30% от чиновниците

Създават проблеми и се съпротивляват на новите технологии, за да пазят местата си

Снимка: БГНЕС

В държавната и общинската администрация работят поне с 30% повече хора, отколкото са необходими. Те не създават по-добри услуги, а проблеми на бизнеса и на хората, оказват съпротива при въвеждането на нови технологии и така защитават местата си. Това коментира председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова пред БНТ в петък.

Така тя оправда провала на досегашните обявявани от различни правителства опити за механични съкращения в административните структури.

В последните 15 години редовно кабинетите обясняват как ще оптимизират държавната и общинска администрация, а последните две правителства на ГЕРБ – че ще се въведе електронното правителство, но крайният резултат е все по-голямо раздуване на чиновническите щатове. Сегашният кабинет на Бойко Борисов отново е подхванал темата с намаляването на административните тежести и облекчаването на гражданите и бизнеса, като обещава част от услугите от септември 2017 г. да могат да се ползват онлайн, но за съкращаване на чиновниците не е ставало дума.

"Да видим какво представлява нашата администрация, може ли да се оптимизира с нови технологии и тогава в рамките на същия фонд да се увеличат заплатите", коментира тя искането на КНСБ в бюджета за догодина да се предвидят допълнително 920 млн. лв. за увеличение на заплатите във финансираните от държавата дейности.

"Има устойчив ръст на икономиката и ако в следващите години той се запази, българите ще си признаят, колкото и песимистични да са, че има напредък и в доходите, и в потреблението, и в начина на живот" каза още още Стоянова.

Тя разкритикува парламентарната опозиция, която подобно на синдикатите предлага законопроекти, свързани с увеличаването на разходите, а не подкрепя правителствените мерки за увеличаване на приходите. Шефът на бюджетната комисия даде за пример гласуването против ограничението за плащане в брой на суми до 5000 лв. в четвъртък на заседанието на бюджетната комисия. Финансовото министерство беше предложило ограничението да е десетократно - от сегашните 10 хил. лв. на 1000 лв. Парламентарната група на ГЕРБ предложи двукратно намаление на 5000 лв. И то обаче не е получи подкрепа в комисията.

"Вчера в бюджетната комисия не се състоя дебат. Нямаше нито един пример, който да покаже, че дори един малък бизнес би се затруднил и би ограничил своите разходи. ако вместо 10 хил. лв. ще плаща 5 хил. лв. в брой. Не можем да предлагаме закони за увеличаване на разходи, каквито има много, и да не желаем да въведем мерки за ограничаване на сивата икономика", каза Стоянова и изрази надежда, че разговорът ще продължи.

Споделяне

Още по темата

Още от България