Мераклиите за СЕМ избягаха от казуса "ПИК"

Мераклиите за СЕМ избягаха от казуса "ПИК"

И шестимата кандидати за членове на Съвета за електронни медии (СЕМ) избягаха от въпроса дали биха подали оставка, ако им се наложи да гласуват по задължение регистрацията на телевизия "ПИК". Казусът бе поставен от депутата Иван Иванов (Реформаторски блок) по време на изслушването в комисията по култура и медии.

Народният представител все пак даде възможност кандидатите да изберат един от трите негови въпроса – как да се осигури устойчиво финансиране на обществените медии, как да се намали прекомерното излъчване на насилието в ефир и дали биха подали оставка като бившия шеф на СЕМ Георги Лозанов, за да не гласуват даването на лиценз за въпросната телевизия.

Единствено Розита Михайлова–Еленова засегна темата и каза, че въпросът за телевизия ПИК засяга въпроса за словото на омразата, но уточни как би постъпила в тази ситуация.

Кои са кандидатите?

Шестимата кандидати се състезават за две места в СЕМ от квотата на Народното събрание. Изборът на Народното събрание е особено важен, защото тези хора ще избират новите генерални директори на БНТ и БНР по-късно през годината.

Кандидатът на ГЕРБ е София Владимирова. Тя бе за кратко член на СЕМ по време на първия мандат на Бойко Борисов, избрана отново от парламентарната квота. Преди това бе в екипа на бившата външна министърка Румяна Желева. Бившият директор на програма "Хоризонт" Васил Чобанов е издигнат от Методи Андреев (ГЕРБ) и Явор Хайтов (БДЦ). Кандидатурата му най-вероятно ще бъде подкрепена от БСП и от част от Патриотичния фронт (ПФ) около ВМРО.

Другата част от ПФ най-вероятно ще подкрепи доц. Иво Драганов - преподавател в НБУ и НАТФИЗ. Той официално е издигнат от Реформаторския блок. Драганов е бивш член на предшественика на СЕМ - Националния съвет за радио и телевизия. АБВ залага на кандидатурата на ректора на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев.

Председателката на групата на БДЦ Красимира Ковачка издигна Розита Михайлова- Еленова, която е пресаташе на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Слави Бинев (ПФ) издига кандидатурата на журналиста и философ Кин Стоянов, син на известния български сатирик Радой Ралин.

Внимавайте с насилието

Васил Чобанов говори много за насилието в ефира. "Виждаме толкова много насилие. Някои медии показват само страхотии", обясни той. Чобанов се обяви за засилване на регулацията в тази посока и поиска СЕМ да работи за нов обществен договор за медийната регулация. Кандидатът се оплака от трагичното състояние на ефира.

"Добре че едно момче (фотографът) ни изми очите с един Пулицър. Аудиовизуалните медии и изкуства преди години ни измиваха очите пред останалия свят", напомни Чобанов. Той изтъкна, че е "човекът на закона сред кандидатите", защото е юрист. "Няма да сбъркат, ако ме изберат, защото съм трупал много експертен опит, не само на ръководни позиции, а и като журналист, стоял съм на улицата и съм чакал да ни пуснат. Няколко пъти съм успял да вляза и без да ме пуснат", обясни бившият шеф в националното радио.

Независимост

Иво Драганов каза, че първото нещо, което би направил в СЕМ е да подеме инициатива за осигуряване на редакционна и финансова независимост за обществените медии. Той поиска кандидатите за шефове на БНР и БНТ да формулират ясно своята визия, мисия, ценности и стандарти. "Трябва да кажат как виждат образователната функция на тези медии", каза той.

Драганов също се обяви за намаляване на насилието в ефир и заключи, че "няколко поколения деца са изпуснати". При всеки повдигнат проблем той не пропускаше да каже, че години преди другите вече написал или казал какво е решението му. Иво Драганов настоя БНТ да създаде свой детски канал, а радиостанциите да разнообразят "скучната" си музика. Накрая той настоя и частните телевизии да се задължат да отделят пари за българско кино.

"Любимец 113"

Кин Стоянов се представи като "любимец 113", имайки предвид 113-ото място на България в международната класация за свободната на словото. Той каза, че СЕМ отдавна е "изчерпал своя кислород" и подмяната на членовете му е трябвало да започне преди година и половина.

Стоянов обясни, че СЕМ е "проспал" приватизацията на БТК и сега обществените трябва да плащат за разпространението си. Под "проспиване" той имаше предвид, че съветът не е създал "правилната" нагласа в обществото преди години, която да накара тогавашния приватизатор на БТК Николай Василев да не продава това, което продаде.

"Пушката" на проф. Халачев

Проф. Любомир Халачев надълго и широко говори, че в обществените медии, а и в СЕМ, не бива да се избират случайни хора. "Медията не е само забавление, тя е невероятен рупор", обясни Халачев важността на темата.

Други по-забележителни негови сентенции бяха: "Не случайно обществото е вперено в този регулатор. Това са хората, които регулират медиите"; "Ако преди 100 години властта се е взимала с оръжие, сега се взима с медиите". Накрая той използва и "пушката" на Чехов: "Да оставите медиите без обществен надзор, това е все едно да оставите заредена пушка на пейка в парка и да кажете: Не я пипайте, че може да гръмне".

"Парите следват зрителя"

Розита Михайлова-Еленова призова СЕМ да накара обществените медии да въведат най-добрите практики от частните телевизии. "Парите трябва да следват зрителя", призова тя и поиска всичко да се решава според рейтинга на отделните продукции.

"Обективният критерий е рейтингът. СЕМ трябва да бъде стожер. Съветът трябва да бъде проактивен, а не да обяснява после защо не е направил това или онова", каза Еленова.

По някое време тя все пак вметна, че става дума за медии с обществени функции, а не за търсачи на рейтинг. Еленова каза, че тяхната програма трябва да се пише съгласно "националните приоритети на държавната власт и обществените приоритети". Малко по-късно Васил Чобанов вметна, че рейтингът на радио "Веселина" е малко по-висок от този на програма "Хоризонт" на БНТ. "Рейтингът не е всичко", каза Чобанов.

Стабилност

По съвпадение изказването на кандидата на ГЕРБ София Владимирова започна с предизборния слоган на ГЕРБ "Стабилност". Тя поиска новият СЕМ да покаже нужните "спокойствие и стабилност", за да получи доверието на обществото.

"Трябва да се избират генерални директори на двете медии, които са мерило за качествена журналисти. Не трябва да има и сянка от съмнение върху тях", каза Владимира. Тя каза, че СЕМ трябва да реформира своята администрация, която да е в крак с времето.

"Аз не мога да бъда аналоговата майка на дигиталното си дете. Трябва да съм в час. Хората в СЕМ също трябва да имат нужната квалификация", каза тя. Владимирова очерта като проблеми в медиите езика на омразата и отразяването на бежанската криза.

Тя се обяви за засилване на саморегулацията в медиите, докато останалите кандидати говориха основно за засилване на регулацията. "Регулацията трябва да започне да отстъпва на саморегулацията, защото това показва зрялост на обществото и развитието на демокрацията. Трябва да се работи изключително за развиване на плурализма на мненията, защото това е най-важно за едно демократично общество", коментира Владимира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?