СЕМ отлага конкурса за нов шеф на БНТ и се захваща с правилата за избора му

Мария Стоянова

Съветът за електронни медии (СЕМ) предвижда да преработи правилата за избор на генерален директор на БНТ и едва тогава да обяви конкурс за нов шеф на обществената телевизия. Мандатът на сегашния директор на БНТ Вяра Анкова изтича на 1 август и се очакваше конкурс за неин наследник да бъде открит през юни. В края на месец май обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията и даде възможност за безсрочно удължаване на мандатите на действащите генерални директори на държавните БНТ и БНР, ако няма избор на нови.

Промяната очевидно беше предприета за БНТ, тъй като тя бе инициирана веднага след като СЕМ в новия си състав избра нов директор на БНР.

Според БСП целта е Анкова да остане на поста до президентските избори тази есен.

Решението на медийния регулатор да отложи конкурса и първо да променя правилата, показва, че процедурата ще се протака. В противен случай конкурсът за нов шеф на БНТ трябваше да бъде обявен през юни, независимо от законодателната промяна за удължаване мандата на действащия директор.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова заяви след заседанието във вторник, че в новия си състав съветът иска да направи лесни и прозрачни правила, като ще използва и европейския инструмент – обществено обсъждане.

Беше създадена работна група, която набеляза няколко проблемни звена, свързани с процедурата за избор на генерален директор, каза Стоянова. Тя посочи, че те се отнасят най-общо до изискванията към кандидатите - образователен ценз и дали имат принадлежност към бившата Държавна сигурност, и до двустепенната процедура за гласуване, която по думите ѝ винаги е търпяла критики и е пораждала мнения за непрозрачност.

Промяна на процедурата само може да влоши нещата или да ги отложи във времето, коментира Иво Атанасов (бивш депутат от БСП), който се обяви и против провеждането на обществено обсъждане, предаде БТА.

Очаква се другата седмица да бъде представена пътна карта и разписани във времето срокове, по които ще се случват промените.

Споделяне

Още по темата

Още от България