Стотина души, сред които изявени социалисти протестираха пред БНР в защита на Волгин

Георги Лозанов смята, че водещият е "най-глезеният журналист в обществените медии"

Не повече от стотина души се събраха във вторник пред БНР, за да протестират срещу спирането на предаването "Деконструкция" на Петър Волгин. Събитието бе организирано във фейсбук за 12 ч от няколко журналисти с леви убеждения.

Малко по-късно обаче на протеста се появиха и обичайни за БСП лица. Сред протестиращите се оказаха бившият депутат Борис Цветков, неуспелият кандидат-депутат Борислав Цеков, както и лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Пред БНР бе и председателката на Асоциация "България - Русия" Светлана Шаренкова. За кратко присъства и евродепутатът от левицата Илияна Йотова. Народните представители от групата на БСП Красимир Янков и Стоян Мирчев също бяха пред радиото. Сред недоволните се появи и известният протестиращ срещу ценита на тока и бивш сподвижник на Николай Бареков - Ангел Славчев.

Протестиращите скандираха "Оставка" и издигаха лозунги "Деконструкция в ефир", "Истината не може да бъде арестувана" и др. За кратко те успяха да блокират и бул. "Драган Цанков" като пресичаха на пешеходната пътека.

Минути по-късно пътна полиция се намеси и започна да регулира движението.

Протестиращите обаче се разбраха да се събират всяка събота в 12 ч, когато се излъчваше "Деконструкция", на същата пешеходна пътека. Първият протест обаче няма да бъде тази събота, а чак след Нова година - на 2 януари.

По-рано през деня пък председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов и журналистът Петър Волгин влязоха в сблъсък, след като вчера БНР свали предаването му "Деконструкция". Това стана ден, след като от СЕМ съобщиха, че са издали акт за административно нарушение на БНР заради нарушаване на принципа на плурализма.

"Водещият на предаването системно нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията, като допуска в предаването едностранчиво предаване на фактите, в предаването липсва обективност и се налага цензура. В „Деконструкция“ липсва плурализъм при представянето на различните гледни точки и идеи", коментира днес пред БНР Лозанов.

Той нарече Волгин "най-глезения журналист" в обществените медии, защото въпреки многобройните нарушения е запазил ефира си. По думите на шефа на СЕМ в предаването присъства трайно само една гледна точка – мнението на Волгин и на тези, които го споделят.
Според Лозанов мотивите за свалянето на предаването отдавна са известни и няма никакво съмнение, че "Волгин е най-устойчивият нарушител в сферата на обществените медии години наред. Спорът е ясен – той изразява своето мнение, но като водещ трябва да дава достъп и на други гледни точки. Ако ще да е критика на марсианците, ако има друга гледна точка, тя трябва да се чуе в ефира"

Шефът на медийния регулатор напомни, че са водени разговори и са правени какви ли не комбинации, за да се запази предаването, като се осигурят повече гледни точки, но това е тежко и дългогодишно нарушение.

"Друг такъв човек като г-н Волгин в обществените медии имаше само един - това беше г-н Явор Дачков с неговото "Гласове". Там имаше само една гледна точка. Заради г-н Дачков законодателят написа специален текст", каза още Лозанов пред Нова телевизия.

На този фон Волгин продължи да се самогероизира, нападайки "чужди фондации", заради които предаването му уж било свалено. Той посочи за такава фонация "Америка за България" и изрази съжаление, че няма "Русия за България", където да кандидатства.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?