Назначеният от Янкулов управителен съвет на БНР спъва новия генерален директор

Александър Велев, снимка: БГНЕС

Избраният на 17 май нов генерален директор на БНР – Александър Велев поиска оставките на членовете на досегашния управителен съвет, за да състави собствен екип в кратки срокове, съобщи пресцентърът на БНР. Въпреки, че встъпва в длъжност в понеделник, той все още не може да поеме изцяло управлението на националното радио. Причината е, че управителният съвет на медиата, останал от предишния ръководител Радослав Янкулов и с договор до 7 юли, отказва да се оттегли по-рано.

Трима от членовете на управителния съвет - Анюта Качева, Калин Катев и Кристиян Бояджиев, са отказали да се оттеглят, а четвъртият - Христин Стрижлев, не е присъствал на заседанието, тъй като е в отпуск.

Според договора за управление избраният от Съвета за електронни медии (СЕМ) генерален директор на БНР трябва да предложи новите членове в изпълнителния орган в 14-дневен срок. Те трябва да бъдат одобрени от медийния регулатор.

За оставките на управителния съвет на БНР призова преди дни и СЕМ, след като не получи отчета за цялостната дейност на държавното радио.

Договорите на управителния съвет са по-дълги от тези на генералния директор, защото те ги подписват по-късно от него заради процедурата по предлагане и утвърждаване от СЕМ. Новите им договори чисто юридически влизат в сила, когато изтекат тези на стария съвет и обикновено са с 15-20 дни по-дълги от този на генералния директор. Законът не ограничава членовете на стария управителен съвет да изкарат мандатите си до край. Оставките им са акт на добра воля.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?